Mothers and the city

Unde mai mergem cu copiii si de ce

Mie imi plac proiectele de centenar. Cele mai multe dintre ele. Pentru ca mi se pare ca traim in vremurile in care ar trebui sa invatam si sa ne mandrim cu cine suntem si ce suntem. Si de aceea, orice proiect care face asta merita si aplaudat si sustinut. Asa ca m am bucurat tare sa aflu ca la Bucuresti Mall Vitan este o expozitie dedicata centenarului, despre marile inventii romanesti. Vorbim prea putin despre ele si uitam ca multe au schimbat soarta omenirii. Chiar si la scoala invatam defapt prea putin despre ce inseamna Romania si romanii. Ne blocam in date istorice si batalii cu multi morti, in loc sa vorbim despre cum romanii au salvat vieti cu descoperirile lor.Expozitia este deschisa pana la sfarsitul lunii septembrie si, pe langa exponate in sine, sunt organizate periodic si ateliere dedicate fiecarei inventii in parte.

Ce vedeti de fapt acolo?

Vedeti in primul rand 3 avioane impresionante, in zona cupolei din Mall, care inseamna de fapt istoria aviatiei mondiale. Sunt modelele brevetate de Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda, adica primul aparat de zbor din lume, primul avion pilotat in Romania si primul avion cu reactie.

Pe urma, expozitia prezinta si insulina si penicilina. Sigur, acum suntem intr o perioada in care e la moda sa acuzam antibioticele pentru orice, dar poate ar trebui sa ne amintim ca in ultima suta de ani, de la aparitia penicilinei incoace, peste 200 de milioane de vieti au fost salvate. Ar trebui, de asemenea, sa stim ca unul dintre primii oameni care si au pus amprenta pe descoperirea penicilinei este un roman, Victor Babes. Nu el este cel care a finalizat si brevetat inventia, dar este primul care a vorbit despre efectele pozitive ale microorganismelor. Insulina, la randul ei, este descoperita de romanul Nicolae Paulescu, chiar daca brevetarea si premiul Nobel sunt luate de alti 2 cercetatori din strainatate.

Ce ma bucura in mod special este ca se vorbeste acolo despre Ana Aslan si despre Gerovital, mai ales ca in perioada asta brandul pare sa o fi luat in sfarsit pe o directie buna. In perioada comunista, zeci de celebritati, actrite, sefi de stat si nevestele lor veneau la Bucuresti sa se trateze la institutul Anei Aslan.  Ea a preparat vitamina H3, Gerovitalul de azi, undeva pe la jumatatea secolului trecut. TRatamentul promitea sa intarzie imbatranirea si a convins personalitati din toata lumea sa il foloseasca. Charlie Chaplin si Salvador Dali, de exemplu, au fost clientii Anei Aslan.

Mai sunt si alte inventii acolo, stiloul lui Poenaru, scaunul ejectabil si asa mai departe. Proiectul, spuneam, include si ateliere sustinute de experti in domeniu si reprezentanti ai diferitelor muzee din Bucuresti. Gasiti lista lor pe pagina mall ului, cred.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza