Mothers and the city

Ucigasul tacut. Despre cancerele ginecologice

Suntem, din pacate, o tara needucata din punct de vedere al preventiei bolilor. De cand fac emisiunea online am stat de vorba cu multi medici, toti vorbesc despre preventie, multi dintre ei despre obligatiile pacientului. Pentru ca da, noi, pacientii, avem si obligatii, nu doar drepturi.

O sa va povestesc mai jos despre cancerele ginecologice, in contextul in care vineri, pe 20 septembrie, se organizează la nivel international World Go Day (Gynecologic Oncology Day). Este pentru prima data cand acest eveniment este organizat in 22 de tari simultan, iar scopul sau este de a ajuta la constientizarea factorilor de risc, simptomelor, dar si preventiei cancerelor ginecologice.

In Romania, evenimentul are loc la World Class –Hotel Caro, unde specialisti si pacienti sunt invitati sa discute despre modalități concrete de prevenire a acestor tipuri de cancer,  dar și despre riscuri, despre impactul bolii asupra pacientelor și despre cele mai eficiente metode de tratament. 

Pentru că toate studiile recente arată că bolnavii de cancer pot și trebuie să facă mișcare, va avea loc și  un mini program de training personalizat pentru această categorie de paciente.

Si acum, despre cancerele ginecologice:

  • Anual aproximativ 8000 de cazuri noi însumate pentru cele 5 tipuri de cancer –uterin, col, ovarian, vulvar și vaginal – sunt diagnosticate în România
  • din păcate în țara noastră se înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană, fiind, de altfel, și cel mai frecvent tip de cancer pe care îl fac femeile, după cel la sân
  • La nivel european,  aproximativ 58.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer cervical în fiecare an
  • la fiecare oră 2 femei mor din cauza acestui tip de cancer.
  • La nivel mondial, peste 1.3 milioane de femei au fost diagnosticate cu diverse forme de cancere ginecologice în 2018. Şi tot în 2018, 468.000 de femei au murit din cauza acestei boli.
  • analizele regulate si auto examinarea pot sa duca la diagnosticarea bolii in stadii incipiente, ceea ce creste sansele tratamentelor de succes si posibilitatea vindecarii
  • e important sa stiti daca ati avut cazuri de cancer in familie
    deciziile legate de stilul de viata, alimentatie, sport pot sa aiba un rol semnificativ in prevenirea cancerului.

Despre organizatori: Asociația ANAIS este o asociație al cărei scop principal îl reprezintă promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor. Asociația face parte din rețeaua europeana ENGAGe – European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups, ce are ca principal obiectiv sprijinirea, informarea și îndrumarea femeilor diagnosticate cu diverse forme de cancere din sfera ginecologică. Evenimentul organizat de ANAIS este susținut de AstraZeneca România.

(sa va uitati la videoul campaniei. are un mesaj foarte bun. Go 🙂

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza