Mothers and the city

Stiati ca

  • 2.000 de copii din Romania sufera de artrita juvenil
  • 600.000 de persoane din tara noastra sufera de boli reumatice de tip inflamator
  • reumatismul este generator de handicap si duce la pensionarea anticipata
  • peste 200 de afectiuni sunt incluse in categoria bolilor reumatice.

Iar acestea sunt doar cateva cifre. Realitatea este ca aceste afectiuni au  un profund impact socio-economic, ele generând 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice  este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale, reprezentând principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

Ce vroiam eu sa va spun de fapt este sa mergeti la medic. Nu, nu e normal sa aveti dureri de incheieturi sau de oase in fiecare zi. Nu, nu e de la varsta. sau, in fine, varsta poate sa conteze, dar de obicei este o boala. Care, diagnosticata, va imbunatateste calitatea vietii. Semnificativ, nu asa. Stiu persoane care nu si-au tratat artrita si au ajuns in carucior. Stiu copii ai caror streptococi nu au fost tratati si care au facut reumatism la 20 si ceva de ani. Am colegi care se plang de dureri.

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un impact major social și economic asupra societății. 42% dintre lucrătorii români raportează durere de spate datorită locului de muncă, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor europene. Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Aplicarea timpurie a tratamentului are un rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile ale acestor afecțiuni și în menținerea sănătății forței de muncă.” spune Conf. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Asa ca mergeti la doctor. Trimiteti va parintii la doctor. Fratii. Cunoscutii. Ne tratam cu totii dupa ureche si ne miram pe urma ca nu ne trece.

Fără amânare! Fă o programare!

Aflați mai multe despre modul în care bolile reumatice afectează viața pacienților și despre importanța diagnosticului precoce, urmărind acest film. #FaraAmanare #FaOProgramare #ConnectToday

Publicată de Mâini cu viață pe Miercuri, 18 Aprilie 2018

 

 

Luna aprilie marcheaza, de altfel, si inceputul campaniei “Fără Amânare! Fă o programare!”, campanie care și își propune să informeze populația atât în ceea ce privește simptomele bolilor reumatice, cât și a importanței pe care o are depistarea și tratarea acestor afecțiuni. Lipsa de informare e principalul motiv pentru care aceste afecțiuni rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate târziu, lucru care reduce calitatea vieții pacienților și le afectează abilitățile fizice.

Mergeti la doctor si pana atunci, daca doriti sa aflati mai multe informatii,incercati pe  site-ul www.reumatism.ro și pagina de Facebook www.facebok.com/FaraAmanare.

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza