Mothers and the city

O chestiune de alegere

De ceva timp tot vreau să scriu despre cazul de la Vaslui (fata violată de 7 baieţi, consideraţi de comunitatea de acolo “cuminţi ca nişte fete”). Am citit cam tot ce s-a scris despre, mă uluieşte în continuare modul în care societatea blamează victima, s-a dezbătut dacă e bine sau nu să vorbim despre, dacă e despre legislaţie sau despre educaţie, despre violată sau despre violator, şamd.  Ştiam că mi lipseşte ceva din poveste şi de fapt lipsea ideea din articolul acesta . Să nu mai învăţăm fetele să se ferească de viol,  ci să creştem băieţi care nu violează.

Nu ştiu cum e în alte ţări, dar la noi, aici, de mică te învaţă mama, tata, bunicul, bunica, unchiul, mătuşa, vecina, toată lumea, că trebuie să te fereşti. Tu.  Că trebuie să fii atentă. Tu.  Că să nu mergi singură noaptea pe stradă.  Tu. Ca fată, respectiv femeie. Ideea de frică ţi se induce din start, odată cu cea a vinovăţiei. Că dacă e să ţi se întâmple, e şi vina ta, că nu te-ai ferit destul. În primii ani de adolescenţă n-ai voie la petreceri decât cu 1.000 de condiţii şi te prinzi abia peste vreo 10 ani că nu e o pedeasă şi că de fapt toată lumea se teme că eşti în pericol. Pentru că, nu e aşa, ţi se poate întâmpla orice. Ţie, ca fată. Nu lui, ca băiat. El, ca băiat, e protejat din start. Poate doar să se îmbete şi să îl ia poliţia.  Ţie, ca fată, îţi intră în sânge neîncrederea. Şi cel mai rău e că neîncrederea asta e justificată. Pentru ca iată, noi patru am trecut fiecare prin cel puţin un episod în care am fost agresate.  În care ne-a fost frică. Nu zic de agresiunile verbale, că alea-s la ordinea zilei, zic de momente în care ne-a fost frică pentru ce ni se poate întâmpla. (o să vă povestim pe rând şi ce am păţit noi)

Instinctele sexuale sunt justificate în cazul bărbaţilor, blamabile în cazul femeilor. Ei pot, că sunt bărbaţi. Tu, ca femeie, îi provoci. Şi atunci meriţi. Să nu mi spuneţi că generalizez, ştiu că generalizez, dar fix la fel e şi generalizarea inversă. Iar noi, noi femeile, trăim cu stigmatul ăsta de la prima fluturare din gene.

 

Ziarul Adevărul publica ieri (a retras de pe site după viralizare) un articol în care intitulat “cum recunoşti o femerie uşoară, care sunt semnele că se gândeşte doar la sex”. Printre semnele respective, fusta şi rochia scurtă, tatuaje, piercinguri, etc. Şi faptul că vorbeşte despre sex. Sigur, la noi sexul e un subiect tabu, de ce să vorbim despre asta, de ce să facem educaţie sexuală, mai bine ne plângem de rata mare de adolescente care rămân însărcinate, de rata mare de avorturi, de rata mare de violuri.

 

metaphors-footer1-db1aecfc98874dd2598f543f28a45572

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

1 Comentariu

  • Poate a zis fata ceva… | Mothers And The City 21 iulie 2015 at 8:00 PM

    […] fiecare dintre noi patru a avut o experienţă neplăcută, cum a zis Maria Coman. Şi ca noi, cine ştie câte alte […]

  • Comenteaza