Mothers and the city

Meningita, întrebări şi răspunsuri

Cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu ne-a şocat pe toţi. Fetiţa de 11 ani a murit la numai o zi după ce un echipaj de pe ambulanţă a considerat că are o enterocolită care nu necesită investigaţii suplimentare. A ajuns până la urmă la Matei Balş, dar medicii nu au mai reuşit să o salveze. Avea meningită, o boală al cărei nume îngrozeşte orice mamă dar despre care se ştiu destul de puţine lucruri. Doctorul Constantin Giosanu, medic specialist pediatrie ne-a răspuns la câteva întrebări.

MATC: În ce condiţii trebuie dus un copil la spital, cum ne putem da seama că e ceva mai grav decât o simplă enterocolită sau viroză?
DR. C.G.: E recomandat să fie dus la spital sau orice cameră de gardă apropiată dacă: prezintă febra foarte mare, 39 sau peste 39, care nu cedează la antitermice uzuale (ibuprofen, paracetamol), stare generală modificată, cu apatie, scăderea apetitului. Dacă febra, vărsăturile sunt mult mai intense comparativ cu alt episod de enterocolită sau viroză pe care copilul le-a avut în trecut, copilul trebuie prezentat cât mai curând la medic.

MATC: Care sunt simptomele meningitei?
DR. C.G.: Nu sunt simptome specifice, dar sunt foarte intense comparativ cu alte infecţii virale sau bacteriene. Febră peste 39, cefalee, frisoane, vărsături, apatie, somnolenţă, modificare semnificativă a stării generale de la o ora la alta. La copii foarte mici, somnolenţa, refuzul alimentaţiei, febră foarte mare, greu responsivă la antitermice, vărsături frecvente, cu sau fără scaune modificate. Fotofobia – copiii peste 5 ani pot să spună ceva de genul: “Mami, stinge lumina”.

MATC: Cum te îmbolnăveşti de meningită?
DR. C.G.: Microbul se poate lua de obicei de la persoane sănătoase (aşa-zis purtători sănătoşi) prin picături de salivă, strănut sau tuse. La copii cu imunitatea normală, fără alte boli asociate şi fără status imun scăzut din cauza altor boli recente, microbul poate să nu se manifeste clinic.
La un copil cu imunitatea scazută din cauza altei infecţii, cum ar fi o enterocolită mai puternică, sistemul imun se slăbeşte şi alţi microbi oportunişti se pot activa producând alte simptome şi agravând starea generală foarte mult.
De asemenea, la copii sub 1 an, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet, unele boli banale ca viroze uşoare de sezon, pot scădea statusul imun şi fac posibilă incubarea mai uşoară a microbilor care pot da meningita (Neisseria Meningitidis, Haemophylus influenzae, Streptococus Penumoniae, Streptococul de grup B, Coxsackie, Echovirusuri etc)

MATC: Care sunt primele măsuri ce trebuie luate?
DR. C.G.: În primul rând tratamentul antitermic pentru primele 12-24 ore, hidratare corespunzătoare, informarea medicului de familie/pediatru. Dacă starea generală nu se ameliorează, episoadele febrile sunt foarte înalte (peste 39), febra cedează foarte greu, refuză hidratarea şi alimentaţia, cu sau fără vărsături, se impune prezentarea cât mai rapidă la orice spital sau camera de gardă pentru copii. Dacă după un prim consult şi prescripţie de tratament tot nu se ameliorează simptomele, se va efectua un nou consult, obligatoriu cu analize de laborator şi consult multidisciplinar pentru stabilire diagnostic.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

2 Comentarii

  • Alina 13 august 2015 at 7:21 AM

    La ce clinica l-ati gasit pe dr Giosanu de ati reusit sa obtineti informatiile? Multumesc.

  • Iulia 20 august 2015 at 10:36 AM

    Buna ziua! Aceeasi intrebare ca mai sus: la ce clinica/ spital il pot gasi pe domnul doctor Giosanu? Multumesc!

  • Comenteaza