Mothers and the city

Grija e cel mai frumos cadou

Una dintre primele mele amintiri e legata de vizitele frecvente pe care le faceam, pe cand eram mica, la INstitutul Francez, de pe Dacia. Aveau pe vremea aceea, probabil si acum, undeva in curtea din spate, o minunata biblioteca pentru copii. La mijlocul anilor 80 erau putine carti frumoase pentru copii in Romania, iar de la Biblioteca franceza puteai imprumuta cate 3 carti odata.

Nu, nu stiam franceza pe atunci. Imi citea bunicul. El, de altfel, era cel care mergea cu mine acolo, saptamanal. Pentru ca si el, om din mult hulita categorie a burghezilor, isi traia practic viata prin cartile de acolo. Facuse si conservatorul si medicina, asa faceau baietii bogati. Traia in lumea palatelor pe care nu a apucat sa le vada niciodata, pentru ca era greu sa calatoresti pe atunci. Dar isi facea calatoriile prin intermediul cartilor. El m a si invatat sa citesc, dupa ce la un Craciun, la spitalul unde era director, am primit cadou de la Mos o carte. Simbad Marinarul. Am plans ce am plans, ca e imposibil sa primesc o carte in loc de jucarii, pana mi a deschis lumea asta fascinanta si minunata in care sunt si acum. A fost o perioada in care el imi citea dintr o carte si in acelasi timp eu citeam alta.

Bunicul meu e unul dintre oamenii fara de care eu as fi stiut mult mult mult mai putine lucruri decat stiu acum. M a invatat sa iubesc lumea, sa fiu curioasa, sa visez calatorii si sa joc sah. Si pentru ca am ajuns la sah, de fapt eu vroiam sa va povestesc si despre faptul ca eu l am cunoscut pe bunicul meu pe cand avea deja Parkinson. Boala aia de la care iti tremura mainile, mai intai usor, pe urma, in timp, atat de tare incat nu mai poti sa duci o lingura plina de mancare la gura. El era medic si a stiut din timp. Si s a si tratat din timp, asa ca niciodata boala asta nu i a luat o inainte. I au luat o altele, ce e drept, dar pe asta a controlat o. Se intampla insa in putine cazuri, pentru ca adesea nu luam in seama primele simptome. Cele mai frecvente dintre ele sunt:

Motorii: rigiditate musculară, tremor de repaus, lentoare în efectuarea tuturor mișcărilor, pierderea echilibrului și a coordonarii mișcărilor, mersul șovăitor, atitudinea „înghețată”

Non-motorii: oboseală, tulburări de somn, durere, dificultați la înghițire, exces de salivație, tulburări urinare, confuzie, depresie, anxietate, transpirații excesive

Simptomele variază de la caz la caz și apar gradual, plus ca nu se manifesta la fel in cazul tuturor.  Mai multe aflati insa de pe pagina dedicata campaniei Grija pentru cei dragi este cel mai frumos cadou. 

Acolo veti gasi si mesajele ambasadorilor campaniei. Vlad Zamfirescu, Ioana Calota si Razvan Banica. Ei explica, fiecare in parte, si de ce au decis sa se alature acestui proiect. Vlad Zamfirescu, de exemplu, Vlad Zamfirescu,   a văzut îndeaproape ce
presupune această afecțiune, atunci când profesorul său de la facultate, Ion Cojar, s-a
îmbolnăvit, și recunoaște că, la început, nu a știut cum să se raporteze la Boala Parkinson și
ce ar putea să facă să îl ajute pe omul pe care îl admira.

 

Doar asa, ca informatie: sunt 72.000 de persoane diagnosticate cu Parkinson. 72.000

(sursa photo cover Photo by Nathália Bariani on Unsplash)

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza