Mothers and the city

Fumatul în timpul sarcinii

Azi este ziua în care a intrat în vigoare legea anti-fumat.

N-am fost niciodată o fumătoare adevărată. Mă mai prosteam uneori cu câte o ţigară, două, dar fără vreo plăcere în afara celei a socializării.

Gustul este execrabil, mirosul, la fel, preţul, exorbitant. Cu toate acestea, n-am strâmbat niciodată din nas nici când am stat lângă fumători, nici când am ieşit prin cluburi în care a trage aer în piept echivalează cu a trage fum în piept. Este strict o chestiune de opţiune, la fel cum unii îşi aleg un anumit tip de femeie sau bărbat, o anumită maşină sau un anumit gen muzical şi nu văd de ce am face atâta caz de asta.

Singurul moment în care fumatul mi se pare inconştient, dăunător şi jignitor este acela când eşti însărcinată.

Nu voi uita niciodată ce mi-a spus medicul meu ginecolog atunci când eram gravidă. Mi-a spus aşa: „Imaginează-ţi că eşti într-o cameră strâmtă, întunecată, fără uşi şi fără ferestre. Şi mai închipuieşte-ţi că acea cameră este plină de un fum gros de ţigară. Şi că nu poţi ieşi de acolo timp de nouă luni. Ei bine, aşa trebuie să ne imaginăm un copil în burta unei mame fumătoare.”

Evident că imaginea este vag exactă dar nu asta contează. Sper deosebire de noi toţi ceilalţi, copilul nenăscut încă nu are opţiunea de a fugi dintr-o cameră plină de fum.

Iată şi câteva date despre riscurile la care se expune mama, şi, implicit, copilul, dacă aceasta fumează în timpul sarcinii.

12 Apr 2008, Paris, France --- Pregnant Woman Smoking --- Image by © Sebastien Desarmaux / GODONG/Godong/Corbis

12 Apr 2008, Paris, France — Pregnant Woman Smoking — Image by © Sebastien Desarmaux / GODONG/Godong/Corbis

Impactul fumatului asupra sarcinii

In primul rand, riscul de sarcina extrauterina este crescut la femeile fumatoare si acesta creste proportional cu doza de tutun (cu cat consumul este mai mare, cu atat si riscul de sarcina extrauterina este mai mare).

Acest risc revine la un nivel normal (ca cel al unei femei nefumatoare) in cazul in care fumatul este oprit cu o luna inainte de conceptie.

Al doilea efect nociv al fumatului in timpul sarcinii este riscul de avort spontan. La femeile care fumeaza, riscul de avort spontan este inmultit cu 1.5 pana la 3 in functie de doza. Astfel, la marile fumatoare (mai mult de 20 tigari pe zi), riscul de avort spontan este de 20% fata de 10% in randul femeilor nefumatoare.

Un alt risc? Tot de tutun poate fi legata si sangerarea din timpul sarcinii, de asemenea, aceasta fiind proportionala cu doza. R

Fumatul creste de asemenea riscul de prematuritate, in special din cauza ruperii prematura a membranelor. Ruperea prematura a membranelor inainte de 34 saptamani de sarcina este de trei ori mai frecventa la femeile care fumeaza. Acest risc depinde de doza si este, de asemenea, legat de varsta mamei. Este important sa retineti ca acest risc crescut dispare in cazul in care femeia renunta la fumat inainte de conceptie si scade in mod semnificativ in cazul in care se renunta la fumat in primele  15 saptamani de sarcina.

Impactul fumatului asupra fatului

La fat, principalul risc este cel al unei cresteri a retardului de crestere intrauterina (IUGR). Adică, este încetinită creşterea fătului.

Chiar si cateva tigari pe zi reduc cresterea fetala.

Fumatul mamei poate determina, de asemenea, malformatii fetale.

Acest risc pare semnificativ pentru consumul a mai mult de 20 de tigari pe zi.

Un alt risc asociat cu fumatul in timpul sarcinii este moartea fetala intrauterina. 11% dintre cazurile de moarte fetala sunt cauzate de tutun (din cauza complicatiilor placentare si riscului cresterii intrauterine).

In cele din urma, fumatul reduce frecventa respiratiei fetale, variabilitatea ritmului cardiac fetal, miscarile fetale si cresterea debitului cardiac si a frecventei cardiace.

Impactul tutunului asupra nou-nascutului si asupra sugarului

La copii nascuti dupa o sarcina in timpul careia mama a fumat nu creste riscul de deces in perioada neonatala, dar exista un risc crescut de moarte subita infantila. Acest risc, aparent dependent de doza, ar fi inmultit cu 2, daca mama a fumat in timpul sarcinii. In plus, frecventa si durata de apnee obstructiva in timpul somnului este mai mare la copiii nascuti de mame care au fumat pe timul sarcinii. Durata de apneei este legata de numarul de tigari fumate de mama. (sursa: http://www.asociatiafumatorilor.ro/)

sursa foto: www.bet.com

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza