Mothers and the city

Fii prietenos, nu răutăcios!

În curtea școlii, un băiețel își scutură cu năduf urmele de noroi de pe tricoul alb cu guler. Printre lacrimi, își culege de pe jos ochelarii fărâmați și orbecăie după ghiozdanul aruncat și el pe undeva. Fără ochelari, abia poate să vadă. De luni, și-a promis el, se va duce la karate ca să se poată apăra.

Alți copii au râs de el, l-au numit “aragaz cu patru ochi” și l-au îmbrâncit în noroi. Dar s-au pus ei vreodată în locul lui?

 

O fetiță se privește într-un ochi de geam și suspină pe înfundate. În mână îi atârnă un corn pe jumătate mușcat. Se uită la el și-l aruncă ca pe ceva otrăvit. De luni, nu va mai pune pic de mâncare în gură, chiar dacă va muri de foame.

Colegele ei tocmai au râs de ea că e grasă și o numesc în batjocură “marea sirenă”. Dar oare și-au imaginat vreodată cum e să fii ea?

 

Un băiețel este în scaun cu rotile. Stă cu bărbia înfundată în piept și mototolește nervos o batistă. E încruntat dar e gata-gata să pufnească în plâns. De luni și-a promis că va fi cel mai bun la învățătură și le va da peste nas celor care îl întreabă în bătaie de joc dacă nu vrea să se joace prinselea cu ei.

Dar oare și-ar închipui ei, măcar o secundă, cum e să fie în locul lui?

 

O fată merge cocoșată de parcă toată lumea ar atârna cu încăpățânare de umerii ei. Tot corpul ei nefiresc de lung s-a chircit ca atunci când ieși pe un frig de -20 de grade în mânecă scurtă. Nici nu-și ridică ochii din pământ, de frică să nu se întâlnească cu copiii aceia care-i strigă „Uite cămila!” sau „Au dat drumul la cai pe stradă?!”

De luni și-a propus să-și învingă rușinea și să-i spună mamei ei ce se petrece la școală. Poate o va învăța ce să facă.

Dar oare și-ar închipui cei ce râd de ea cum ar fi să fie în locul ei, măcar o oră?

 

Acum câțiva ani, o fetiță mică și negricioasă tremura toată pe scena sălii de festivități. Lacrimile aproape că îi sar din ochi… Trebuie să cânte, dar în minte îi vin doar vorbele pe care i le aruncă mereu ceilalți copii – “slăbănoaga”, „negricioasa” și alte vorbe care o dor.

Prinde curaj și cântă… Din ce în ce mai bine, pe an ce trece.

A trecut peste vorbele grele, peste gesturile nefirești ale colegilor ei.

Ei bine, fetița asta este Inna. În locul ei v-ați dori să fiți? Sun is up, nu-i așa?

 

 

Toți acești copii au fost victimele unui fenomen care ia din ce în ce mai mare amploare și la noi – bullying-ul. Adică, sunt ridiculizați la școală sau în cercurile de prieteni de alți copii din cauză că au un handicap fizic, că sunt prea grași sau prea slabi, prea înalți sau prea scunzi sau pentru că, pur și simplu, sunt altfel decât ei.

 

Cartoon Network a demarat o campanie antibullying, “Clubul prieteniei, fii prietenos, nu răutăcios”, a cărei imagine este Inna.

https://youtu.be/6lAYGrHxWD4 – testimonial Inna

Ea povestește, în premieră pe site-ul nostru, cum a procedat când a fost victima răutății celorlalți copii.

 

Cum recunoaştem un copil care este victima bullying-ului? 

Îi este teamă să mai meargă la şcoală, fără a preciza motivul

Se plânge de diverse dureri ca să fie lăsat să stea acasă

Pare trist, înfricoşat, introvertit

Nu prea are prieteni

Devine retras, își schimbă brusc comportamentul

Vine de la şcoală cu hainele murdare, rupte sau cu lucrurile distruse Are vânătăi pe corp

 

Cum îți poți ajuta copilul? Ce sfaturi poți să-i dai dacă bănuiești că este victima bullying-ului?

  • Să încerce să evite colegii agresivi, să-și facă alți prieteni
  • Să înțeleagă că este normal să-i fie frică de cei mai mari sau mai puternici decât el. Dacă o confruntare nu poate fi evitată, este absolut în regulă să apeleze la ajutorul altor colegi, al profesorilor sau al oricui se află prin preajmă
  • Dacă este luat în râs de ceilalți, asta nu înseamnă că este mai prejos decât ei. Fiecare are defectele sale, mai mult sau mai puțin vizibile
  • Și, cel mai important, să nu-i fie rușine să vorbească cu tine, cu părintele lui.

 

Potrivit celor mai recente statistici, numărul de cazuri de bullying semnalate de băieți la Telefonul Copilului 116 111 a crescut de peste 20 de ori, de la 25 la 534 de cazuri în 2015 față de anul anterior.

 

Mai multe informații despre campanie găsiți pe http://clubulprieteniei.cartoonnetwork.ro/

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza