Mothers and the city

Familie de Artisti

In Campania noastra #hailateatru o sa incercam sa va prezentam evenimentele care urmeaza toamna asta si pe care le consideram un must go. Sau must see. Sau cum vreti sa le spuneti. Despre #festinpebulevard v-am mai vorbit, e Festivalul de teatru prin care Nottara isi marcheaza intoarcerea acasa, in sediul de pe Magheru.

Eu, de exemplu, abia astept Familie de Artisti.

 

famart famart2

 

Într-un Buenos Aires în care istoria se demolează, pentru a face loc autostrăzilor moderne, familia Finochietto trăieşte cu artă, sfidând meschinăria vremurilor. Casa lor, aparent o ruină dezafectată, este un salon al spiritului, în care se cântă, se dansează, se scriu poezii, se pictează, se citeşte în stele şi se lucrează necontenit la o estetică a vieţii. Una în care mâncatul din pubelă are ceva aristocratic, atâta vreme cât sufletul şi mintea capătă hrana dorită.

Emma Finochietto şi cei cinci copii ai săi sunt maeştri ai artei supravieţuirii – într-o societate condusă de contabili, ei sunt contemporani în spirit cu Da Vinci, Picasso, Chopin, Van Gogh etc., îşi închipuie că marea scenă a lumii îi aşteaptă şi îşi va întâmpina cum se cuvine fiii rătăcitori. Carola îşi caută portocaliul, Pocho născoceşte rime despre pălării, Raimonda se frământă când Marte e într-o cuadratură nefastă, Fryda redescoperă Moartea Lebedei de fiecare dată, iar Marietta păstrează suveniruri de pe când era Madama Butterfly. Sunt ocrotiţi de Carmen, tânăra lor „dădacă”, cea care cunoaşte îndeaproape tomberoanele tuturor restaurantelor eclectice din capitala Argentinei.

Apariţia unui funcţionar de la primărie, venit cu un ordin de evacuare a casei, pentru începerea procedurilor de demolare, pare să însemne sfârşitul acestui templu al artelor. Însă adevăraţii artişti nu dispar niciodată…

„Şi actorul şi personajul trebuie să corespundă nevoilor societăţii. Familia noastră de artişti este de aici şi de acum. Am ales această piesă argentiniană scrisă de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, pentru că este unul dintre cele mai actuale şi valoroase texte contemporane. Propun, odată cu această nouă producţie, un concept concentrat pe atenţia la subtext. Spectacolul nostru despre artiştii care îşi urmăresc visul, într-un context vitreg, se luptă pentru el şi refuză să se considere victime, devine printr-un accident (situaţia Teatrului Nottara), parte a unei realităţi, aşadar emblematic chiar pentru starea artiştilor în România.”

 

FEstin pe bulevard are loc in perioada 10-22 octombrie, gasiti programul intreg aici

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza