Mothers and the city

7 dileme legate de scoala româneasca

M-am uitat zilele acestea, citind si interviurile realizate de Cristina Stanciulescu cu mai multe mame, la diverse scoli din Bucuresti. Asta si in contextul in care ma tot gandesc ce fel de scoala i s-ar potrivi in viitor Smarandei, e adevarat.

Si acum dilemele

  1. Scolile de top sunt considerate cele cu cele mai mari note la admiterea la liceu. Deci la matematica si la romana. Atat. aSta e evaluarea. In rest nu prea conteaza. Si asta intr-o lume din ce in ce mai deschisa spre arta si creativitate, spre dezvoltare personala, spre inovatie, spre preocupare fata de mediu, spre cercetare. Sa duci copilul la o gimnaziala cu oarecum astfel de profil, sa zicem la Tonitza, ii retezi din start practic accesul la liceele de top, cele unde se intra cu note fabuloase la romana si matematica.
  2. Exista un liceu de arte decorative, ceea ce mi se pare minunat. Liceul Dimitrie Paciurea. Pe care daca il cauti pe internet, afli ca doar 4 dintre absolventi au luat bacalaureatul. Nu poti sa indemni copilul, desi poate ii plac artele decorative, sa mearga la un liceu unde exista riscuri majore sa nu ia bacalaureatul, nu?
  3. De ce au copiii in continuare nenumarate teme pentru acasa? Cum ii faci pe ei sa iubeasca scoala, daca scoala inseamna teme teme si iar teme, in general la aceleasi romana si matematica, predate intensiv spre obsesiv.
  4. Cine se mai ocupa de sport si de selectia copiilor pentru sporturi la care poate ca ar fi talentati si la care poate ar face performanta? Si de ce ne miram, in context, ca nu mai avem participanti la olimpiada, daca nimeni nu stie ce mai pot copiii astia?
  5. Cine se ocupa de altceva decat romana si matematica? Uitati va, de exemplu, pe pagina aceasta. Este pagina unui concurs numit “European Contest for Young Scientists”. Copiii de aici au diverse proiecte, printre care  inventarea unui material de protectie a corpului pentru cei care merg pe motocicleta sau fac alte sporturi de impact, roboti, chimie, matematici, mediu, you name it. Lista completa a proiectelor o gasiti aici
  6. Unde si cand invata ei in programa normala despre calculatoare, internet si toate celelalte resurse care par sa fie complet ignorate, desi sunt peste tot?
  7. Si, ca sa sintetizam, la ce scoala ar trebui sa mearga un copil care si a pus ca prima dorinta in prima zi de  scoala din clasa pregatitoare “imi doresc sa stiu tot”, iar trei ani mai tarziu, intrebata care e superputerea ei, a raspuns ca

E foarte posibil sa ii mearga foarte bine in scoala romaneasca cu romana si matematica. Pentru ca se descurca foarte bine cu ele. Dar de ce, daca nu sunt nici talentul nici pasiunea ei?

In context, imi permit sa va reamintesc ca in curand incepe Bucharest Science Festival, am povestit despre el aici 

Si, de asemenea, ca ii puteti inscrie, printre nenumarate altele, la Logiscool. Smaranda a fost la o scoala de vara la ei si a vrut sa mearga mai departe si in timpul anului

Iar din interviurile Cristinei am aflat si ca exista Scoala Sakura, unde pe langa ca invata japoneza, au, de exemplu,  cursuri de Manga

Si, daca tot suntem aici, ce lucruri interesante si outside the school mai stiti ca se mai intampla si pe unde?

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza