Hurry no Worry, Keep it simple..., Mothers and the city

Despre cum a fost identificat inamicul public numarul 1: femeia care primeste 35.000 de euro

Guvernul actual ne a anuntat, la o luna dupa ce masura a intrat in vigoare, ca e prea scump sa plateasca pentru concediile de crestere a copilului 85% din veniturile unei femei. Si asta pentru ca, undeva la Sibiu, exista un (da, un singur caz) in care o proaspata mama primeste inteleg undeva la 160.000 de lei pe luna. Sigur, e o suma mare. Dar

  1. e un singur caz
  2. femeia respectiva a platit taxe si impozite pentru salariul respectiv, caci altfel nu ar fi intrat in plata.
  3. Romania e tara cu natalitatea cea mai mica din Europa. Ba mai mult decat atat, se nasc mai multi copii romani in strainatate decat in tara. Asta in ciuda asa zisei generozitatii a statului roman.

Nu reusesc sa inteleg cat de lipsiti de viziune sunt cei care trec prin guvernele noastre. Pentru ca de cel putin 18 ani stiu eu cum fiecare s a straduit parca mai degraba sa distruga, nu sa construiasca ceva. Nu, nu cred ca e in regula ca un concediu de crestere a copilului sa dureze 2 ani. E mult, te scoate de pe piata muncii, mai ales intr o lume in care lucrurile se schimba atat de rapid. Dar Romania nu ofera nimic ca si alternativa. Nu exista crese, nu exista sistemele acelea din Franta, de exemplu, cu bone care se ocupa de mai multi copii odata, nu are programe alimentare, nu incurajeaza alaptarea, nu mai are pediatrii, nu mai are educatori si nici invatatori, scoala e un dezastru, vaccinurile nu se gasesc, alocatia nici nu mai stiu cat e. Ne plangem ca nu mai avem campioni la Olimpiade, dar nu vorbim despre faptul ca nu mai exista cluburi sportive scolare, ca fiecare isi duce copilul pe unde poate, ca inotul se face doar in privat si e scump, ca la gimnastica habar n ai unde sa ti duci fetita, ca la baschet te duci cu baiatul seara, dupa serviciu, cand si el si tu sunteti obositi, ca nici macar celebrul fotbal nu si mai cauta golgeterii, ce sa mai zicem despre haltere sau sporturi cu mai putina vizibilitate.

Ne plangem ca e in crestere rata obezitatii la copii, dar n avem niciun program de educatie alimentara in scoli, nu avem nutritionisti, decat, din nou, in sistemul privat.

Ne plangem ca elevii nu mai invata ca pe vremuri, fara sa ne gandim ca programa scolara e aceeasi ca acum 30 de ani cand am facut noi scoala. A, ba nu, ma scuzati, a fost introdusa religia. Nimeni nu mai cauta talente, nu stim daca un copil ar fi un bun actor sau un bun pictor sau un viitor campion la sah, pentru ca scoala romaneasca nu se mai ocupa de asta. Sigur, avem in continuare exceptii, dar cate dintre ele se datoreaza sistemului.

In aceste conditii, sa vii sa spui ca e prea scump sa platesti pentru ca 5-7-10-100 de femei cu sume mari, ce e drept, sa stea acasa 2 ani (fara sa mentionezi faptul ca repet femeile respective au cotizat la stat pentru sumele astea) mi se pare greu de explicat, comentat sau inteles.

Sigur, 35.000 de euro e mult. E foarte mult. Dar nu despre asta e vorba de fapt.

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza