Mothers and the city

Cum sa reduci cu trei sferturi factura la incalzire

Imi amintesc ca prima data cand am vazut o statie de incarcare electrica pentru masini, acum vreo 15 ani cred, undeva in Franta, mi s a parut ceva SF si complet utopic. Ei bine,

preocuparea pentru o viata sustenabila este, cel putin in alte tari, una dintre cele mai importante. Sunt tari care au programe de inlocuire a masinilor pe combustibil cu cele electrice in totalitate in urmatorii 20 de ani.

Una dintre problemele cele mai importante este legata si de eficientizarea locuintelor. Din toate punctele de vedere. Sunt diverse proiecte, gen acoperisuri verzi sau panouri solare de incalzire despre care am tot auzit si care au dus la schimbari semnificative si la costuri mult mai reduse.

Una dintre aceste solutii o reprezinta pompele de caldura, o alternativa sustenabila la microcentrale. Pompele folosesc energia din natura, produsa practic gratuit. Pompele repsective folosesc energie din 3 surse diferite, aer, apa si sol. Concret, in cazul incalzirii de acest tip. 75% din energie este gratuita si restul de 25% este energie electrica, asadar facturile pentru incalzire se reduc la aproximativ un sfert.

Solul în special este un uriaș magazin de energie. La câțiva metri adâncime stochează căldura soarelui. Din interiorul pământului temperaturi de 6.500 grade Celsius radiază spre straturile exterioare. Pompele de căldură folosesc căldura geotermală, sau căldura din apele subterane, în funcţie de tehnologie. Energia stocată în aerul ambiant este de asemenea potrivită pentru încălzirea locuințelor şi pentru producerea apei calde. Pompele de căldură pot folosi aceste resurse şi prin urmare se economisesc semnificativ costurile de încălzire.

O alta sursa este aerul insusi, pompele putand utiliza pentru incalzire si aer cu temperaturi scazute, de pana la – 20 de grade Celsius. Pompele de căldură pot extrage căldura din apele subterane sau din sol unde temperatura este constanta. Temperatura acestora este constantă indiferent de anotimp și de temperatura din exterior.

Pentru extragerea apelor subterane sau pentru folosirea energiei

din sol este nevoie de fântână (puturi forate cu ajutorul utilajelor specializate).

Avantajele exacte le gasiti pe pagina Vaillant, unde puteti afla si ce fel de tehnologie se potriveste casei voastre, pentru ca depinde de amplasare, samd.

Important de spus, statul, prin programul Casa Verde, ofera o subventie de 8000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura (in afara de cele aer-aer). Gasiti toate detaliile aici

Aici gasiti un articol despre cat economisiti daca folositi incalzirea cu ajutorul pompelor

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza