Hurry no Worry, Keep it simple..., Mothers and the city

Cum îi învăţăm pe copii să nu le mai fie frică de dentist

Conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, 41% dintre copiii cu vârsta între 2 şi 11 ani prezintă carii pe dinţii de lapte.

Unul dintre motivele pentru care copiii ajung să aibă de suferit din cauza cariilor este şi teama de întâlnirea cu medicul dentist. 

Fie că au avut o experienţă neplăcută anterior, sau pur şi simplu pentru că mediul nu le este familiar, numai ideea de a merge la cabinet le produce frică.

Din păcate, fără ajutorul stomatologului nu putem creşte un copil sănătos, astfel că este important să îl ajutăm pe cel mic să depăşească teama şi să accepte tratamentul.

I am intrebat pe specialistii de la Dentestet 4 Kids

ACASĂ

• PREVENŢIA este cea mai importantă! Asigură vizite reuşite de fiecare dată, cu tratamente minim invazive, deoarece problemele sunt descoperite din timp. Se realizează prin control periodic, la fiecare 4-6 luni, prin respectarea rutinei de igienizare orală acasă şi prin periajul profesional realizat în cabinet.

• Să nu amâni vizita atunci când există o problemă, o carie. Dacă se agravează şi devine urgenţă, este mai greu de acceptat de către copil. În plus, cel mic va asocia durerea cu medicul, deoarece nu înţelege că acesta este acolo să îl scape de durere, nu să i-o provoace.

Mare atenţie vara, când afecţiunile incipiente tind să se agraveze din cauza consumului crescut de dulciuri, sucuri îndulcite, snacksuri, dar şi a unui periaj deficitar.

• Să nu îi transmiţi teama ta, înainte de vizită. Nu îi povesti despre medic ca despre un personaj negativ („Dacă nu te speli pe dinţi te duc la dentist şi o să te doară!”). Păstrează-ţi calmul în cabinet, nu îi arăta copilului că ai emoţii pentru el.

• Încearcă să programezi vizita dimineaţa, când copilul este odihnit şi mai cooperant.

LA CLINICĂ

• Alege o clinică dedicată exclusiv copiilor, un loc în care ei nu simt că se află într-un cabinet ci mai degrabă într-un loc de poveste cu jocuri, jucării, cărţi, oameni calzi şi prietenoşi.

• Alege un medic dentist pediatru, care tratează numai copii. Acesta este specializat în stomatologie pediatrică, are experienţă în lucrul cu cei mici, multă răbdare şi cunoaşte şi aplică tehnici de comunicare specifice.

• Respectă rutina vizitelor periodice la cabinetul medicului dentist, încă de la vârsta de 1 an. La această vârstă părinţii află informaţii despre dezvoltarea aparatului dentomaxilar al copilului, provocările specifice vârstei, metode de prevenţie. Şi cel mai important, copilul se acomodează cu mediul şi la o vârstă mai mare va percepe vizita la dentist ca pe ceva obişnuit, care face parte din viaţă.

• Dacă este nevoie, apelează cu încredere la psihologul din clinică. Acesta poate avea o discuţie cu copilul, sau îl poate acompania pe întreaga durată a şedinţei de tratament.

• Pentru copiii care au deja traume sau prezintă un grad crescut de anxietate se pot realiza tratamente sub inhalosedare, iar pentru cei care, în plus, au probleme complexe, ce afectează calitatea vieţii, recomandarea este ca tratamentul să fie efectuat sub anestezie generală.

Medicul dentist are un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a copilului. De aceea este important ca între acesta şi micul pacient să se creeze o legătură bazată pe încredere, ce va dura pentru toată viaţa.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza