Mothers and the city

Cum a fost la Clean Up Day, la Urlati

4500 de kilograme de deseuri au fost stranse la Urlati, pe 19 mai, in cadrul proiectului O Romanie curata incepe de acasa derulat de Let’s Do It Romania si P&G.

Ce inseamna Clean Up Day? Inseamna ca intr-o zi de sambata, in loc sa faca orice altceva, 250 de voluntari, elevi, profesori, autoritati locale, angajati P&G – unii chiar insotiti de copiii lor, s-au adunat sa faca curatenie intr-o zona aflata la marginea orasului, o zona care ar fi putut fi buna pentru picnic, de exemplu, daca nu ar fi fost pana acum acoperita de munti de deseuri. Si au strans de peste tot. Peste 4,5 tone de deseuri, da?

Stiti de ce e importanta actiunea asta? Pentru ca ne arata ca schimbarea incepe de la noi. De acasa, de la scoala, de pe strada. Putem sa asteptam oricat, nu va veni nimeni sa ne faca ordine si curatenie in casa. Ar trebui sa intelegem ca depinde de noi si doar de noi sa ne facem viata macar un pic mai buna. Sunt multe campanii de CSR in derulare. Foarte multe meritorii. Insa din punctul meu de vedere aceasta, a celor de la Procter & Gamble in parteneriat cu Let’s do it, Romania! chiar e una extrem de importanta, cu impact mare intr-o comunitate. Si poate deveni un exemplu si pentru alte comunitati care inca nu si-au pierdut speranta ca pot schimba in bine lumea in care traiesc in fiecare zi.

Mobilizarea de la Urlati a fost una impresionanta. Pe langa elevii de clasele a 5-a si a 6-a si cei din Liceul Brancoveanu Voda, pe care am avut ocazia sa ii si cunosc in timpul cursurilor Eco, au fost acolo si autoritati locale si profesori si voluntari P&G.

Procter & Gamble are o fabrica la Urlati, de aceea a decis sa isi indrepte demersurile catre acest oras. Proiectul lor este unul mai amplu, au existat si vor exista si ore de educatie de mediu la liceul de acolo, in care copiii invata ce inseamna colectarea selectiva, ce pot face cu deseurile, astfel incat sa le transforme in ceva util si sa reduca pe cat posibil cantitatea de deseuri care nu mai pot fi folosite.

De altfel si fabrica de la Urlati se subsumeaza acestor actiuni, fiind una dintre putinele care reusesc sa se incadreze in proiectele tip zero waste. Adica au zero deseuri rezultate in urma operatiunilor. Mai mult, ambalajele pe care le folosesc si le vor folosi vor deveni 100% reciclabile.

In plus, pana in 2020, toate fabricile P& G vor fi zero waste (un articol interesant, aici)

Campania O Romanie curata incepe de acasa va continua si in alte comunitati, ajutandu-i pe locuitori sa adopte obiceiurile de reciclare in viata lor cotidiana si sa dezvolte o cultura civica a respectului fata de natura.

In plus, poate ar trebui sa stiti ca va exista si o zi mondiala a curateniei, World Clean Up DAy, anul acesta, pe 15 septembrie. Mi-ar placea foarte mult sa participam cat mai multi. Si la fel de mult mi-ar placea sa vad ca incepem sa facem si singuri, nu doar indemnati. Pentru ca da, O Romanie curata incepe de acasa.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza