Mothers and the city

Educația pentru mediu în școli, primul pas spre un oraș mai curat

Va rog frumos, uitati-va la filmuletul de mai jos. Are doar un minut si un pic. Chiar va rog.

https://www.youtube.com/watch?v=ArYLGNe-jCA

Imaginile sunt filmate in Bali. Una dintre zonele turistice cele mai luxoase ale planetei.

Pe urma uitati-va la aceste fotografii. Va ia tot cam un minut

http://stiintasitehnica.com/dezastru-poluare-imagini-top-10/8/

Eu sunt preocupata in mod real de ce as putea sa fac si ce pot sa fac ca sa mai reduc din deseuri, din poluare, din risipa. Ca vorbim despre risipa alimentara- despre asta altadata, desi mi se pare un subiect extrem de important – sau despre modul in care distrugem planeta zi de zi, zi de zi, fara niciun pic de constiinta.

Si pentru ca vorbim despre constiinta, cred ca unul dintre principalele lucruri care lipseste in sistemul scolar romanesc este educatia pentru mediu facuta in mod temeinic.

Sunt absolut convinsa ca vi s-a intamplat sa va deranjeze deseurile de pe strazi, din parc, atunci cand mergeti cu copiii si asa mai departe. Acum, sigur, putem sa asteptam multe de la autoritati, dar cred ca o Romanie curata incepe cu fiecare dintre noi, chiar de acasa, colectand separat deseurile si ducandu-le la reciclat e.

Peste tot in tara, insa, sunt si multe initiative, in general private, programe de voluntariat pentru colectarea deseurilor. Un exemplu este orasul Urlati unde, in aceasta primavara, Let’s Do It, Romania, in parteneriat cu P&G, are un program de educatie si voluntariat pentru colectarea separata a deseurilor. Mie imi plac companiile care au programe de CSR si cred ca ar trebui sa vorbim despre ele, pentru ca ne ajuta cumva si pe noi sa ne organizam mai bine, plus ca investesc in viata cetatii.

Ei bine, ei si-au propus sa militeze pentru introducerea cursurilor de mediu in ciclul gimnazial. Formeaza si un numar important de profesori ce vor putea merge urlerior la clasa si sa educe elevii, indiferent de clasa. Daca ma intrebati pe mine, e bine sa fie facute de la gradinita.

De exemplu Smaranda, pe cand era in grupa mijlocie cred, a inceput sa isi opreasca apa in timp ce se spala pe dinti, ca sa nu o risipeasca. Eu am invatat de la ea, pentru ca nu stiam, n-o opream si ma tot certa.

Chiar cred ca e momentul sa ne schimbam un pic. Cititi si studiul acesta, care spune cat de afectate vor fi orasele de schimbarile climatice. Va fi mai cald, din ce in ce mai cald, si ne vom incalzi si noi cu toate instalatiile de aer conditionat si masinile pe care le folosim. Furtunile vor fi mai puternice, inundatiile mai mari.

Iata doar un fragment

Cercetările subliniază nevoia urgentă de a proiecta și adapta orașele noastre pentru a înfrunta viitoarele condiții. Asistăm deja la implicațiile fenomenelor meteorologice extreme în capitalele noastre. În Paris, Sena a crescut cu mai mult de patru metri peste nivelul lui normal. Și pe când Cape Town se pregătește să rămână fără apă potabilă, această analiză evidențează că asemenea evenimente meteo sunt posibile și în alte orașe europene.”

 

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza