Mothers and the city

Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex

V-am spus deja că “profa de sex” vine la Bucureşti. Meg Hickling, celebra autoare a cărţii „Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex” vine în România la invitaţia Parentime pentru a susţine conferinţa “Cum povestim copiilor şi adolescenţilor despre sex”.

Meg Hickling predă în Canada de peste un sfert de veac lecţii de „ştiinţa corpului” şi sănătate sexuală pentru copii, adolescenţi şi părinţi. Pentru că suntem foarte, foarte nerăbdătoare, am luat-o la întrebări încă dinainte să ajungă la noi. Am vorbit despre cum ar trebui să arate educaţia sexuală pentru copii şi cum această educaţie, făcuta corect, îi ajută pe copii să dezvolte o atitudine sănătoasă faţă de sexualitate.

Rep.: Care este cea mai bună vârstă pentru a le vorbi copiilor despre sex?
Meg Hickling: Încă de la naştere, aş spune. Trebuie să fim conştienţi că toată comunicarea noastră nonverbală le transmite mesaje copiilor. Le transmitem mesaje din expresiile noastre faciale, din felul în care îi atingem, din felul în care îi luăm în braţe. Toată atmosfera din familie şi felul în care interacţionăm cu ceilalţi membri ai familiei şi ai comunităţii spun ceva copilului despre felul în care ne uităm la sexualitate.

Rep.: Există o serie de tehnici ajutătoare atunci când le vorbim copiilor despre sex? Trebuie să ţinem totuşi cont de vârsta lor?
Meg Hickling: Cea mai bună tehnică este tehnica sincerităţii, indiferent de vârstă. Trebuie să le raspundem copiilor la întrebări cu sinceritate iar abordarea cea mai potrivită este cea ştiintifică. Folosim termenii ştiinţifici pentru a le explica care sunt părţile corpului şi la ce folosesc ele. Mai multe tehnici de a vorbi despre sex cu copiii şi cu adolescenţi vor fi prezentate în atelierele pe care le voi susţine la Bucureşti. http://www.parentime.ro/conferinta/conferinta/

Rep.: Ce spuneţi dumneavoastră este că nu este în regulă să minţim copiii în legătură cu acest subiect. Ce se întâmplă când îi minţim pe copii în ceea ce priveşte sexul?
Meg Hickling: Atunci când adulţii îşi mint copiii sau oferă răspunsuri evazive, sănătatea sexuală a copiilor poate fi afectată. De asemenea, o relaţie în care părinţii mint copiii nu este o relaţie deschisă şi onestă.

Rep.: Care sunt persoanele cele mai indicate să discute cu copiii şi adolescenţii despre sex?
Meg Hickling: Cred că ar fi frumos să trăim într-o lume în care adulţii să nu aibă tabuuri legate de sexualitate şi să poată discuta deschis cu copiii pe aceasta temă. Copiii îşi doresc să poată discuta despre sexualitate în primul rând cu părinţii, care sunt persoanele cele mai importante din viaţa lor şi apoi cu profesorii şi restul specialiştilor.

Rep.: E mai uşor sau mai greu să vorbim cu copiii despre sexualitate în era internetului?
Meg Hickling: Internetul şi pornografia fac ca discuţiile cu copiii şi adolescenţii pe tema sexualităţii să fie mult mai dificile ca în trecut.

Rep.: Există un profil al copiilor care sunt cei mai expuşi la abuz sexual?
Meg Hickling: Copiii cu risc de a fi abuzaţi sunt copiii care nu beneficiază de educaţie. În activitatea mea am aflat de la abuzatori că cei pe care îi vizează sunt exact aceşti copii.

Rep.: Societatea în care trăim încurajează reclamele, discursurile şi mesajele cu tentă sexuală. Cum ne protejăm copiii de aceste mesaje care sunt peste tot?
Meg Hickling: Ceea ce protejează copilul de mesajele cu conotaţie sexuală este în primul rând relaţia frumoasă dintre părinte şi copil. O relaţie fără pedepse şi judecăţi îi dă libertate copilului să vorbească cu părinţii despre acele mesaje ofensatoare pe care din păcate le va vedea în mass-media sau în jur, la colegi.

Rep.: Cum se poate discuta despre sex cu adolescenţii şi copiii care provin din familii religioase?
Meg Hickling: În orice comunitate se poate vorbi despre sănătatea sexuală, evident ţinând cont de valorile comunităţii respective. Am predat în multe comunităţi religioase şi ce e important este să înveţi câte ceva despre comunitatea respectivă şi credinţele sale înainte de a vorbi despre asta.

Rep.: Dacă unui parinte sau profesor îi este ruşine să vorbească despre sex, ce credeţi că poate face ca să îşi depăşească ruşinea?
Meg Hickling: Dacă un parinte este prea ruşinat să discute cu copiii despre educaţia sexuală, cred că poate să ceară consiliere pentru a ajunge să se simtă mai confortabil cu acest subiect. De asemenea, părinţii pot pleda pentru introducerea orelor de educaţie sexuală în grădiniţe şi şcoli. Profesorilor cărora le este inconfortabil să discute pe această temă cu elevii le recomand şi lor ore de consiliere.

Rep.: De ce este atât de important să le vorbim deschis copiilor noştri despre sex?
Meg Hickling: Există trei motive pentru a le vorbi copiilor despre sănătatea sexuală. Primul ţine de stabilirea unei relaţii deschise, de încredere şi complet onestă între părinte şi copil. Cel de-al doilea este de a-i oferi copilului încredere de sine şi informaţii corecte, astfel încât copilul să intre în perioada de adult capabil în totalitate să aibă grijă de el sau de alte persoane. Al treilea motiv este de a preveni abuzul – nimic nu distruge inocenţa unui copil sau copilăria lui mai mult decât o face abuzul sexual. În plus, din moment ce mulţi agresori au fost la rândul lor abuzaţi, putem preveni crearea mai multor agresori.

Rep.: Ce le-aţi transmite cititorilor din România în încheiere?
Meg Hickling: În primul rând, îi aştept cu drag şi interes la conferinţele pe care le voi susţine pe 19 şi 20 martie la Bucureşti. Abia aştept să îi întâlnesc! În al doilea rând vreau să îi încurajez să vorbească cu copiii despre sănătatea sexuală şi de asemenea îi încurajez să pledeze pentru introducerea educaţiei sexuale în grădiniţe şi şcoli.

 
La invitaţia Parentime, Meg Hickling va susţine la Bucureşti, pe 19-20 martie 2016, conferinţa „Cum povestim copiilor şi adolescenţilor despre sex”, în cadrul căreia va discuta cu părinţii sau educatorii români despre stadiile de dezvoltare sexuală – preşcolari, şcolari mici, copii din şcoala generală, adolescenţi, adulţi – şi va propune celor prezenţi strategii pentru a vorbi despre sex cu copiii şi adolescenţii.

Intră pe www.parentime.ro/conferinta pentru a afla mai multe detalii despre înscriere.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza