Mothers and the city

Cateva carti pentru bagajul de vacanta

  1. Cand m am apucat de “bunica a zis ca ii pare rau”, nu ma asteptam deloc sa mi placa. Cand m am apucat de “un barbat pe nume ove”, ma asteptam deja sa mi placa, nu ma asteptam sa mi placa atat de mult. Cand m am apucat de “scandalul”, eram sigura ca o sa mi placa, nu ma asteptam sa fie o revelatie si sa descopar de fapt un alt scriitor in acelasi. Poate am rezonat atat cu cartea asta pentru ca am o fata, poate pentru ca am avut si eu 15 ani sau poate ca nu de aia. Oricum, e o carte care trebuie citita. De fapt toate cartile lui Backman trebuie citite.
  2.  “12 reguli de viata”, scrisa de psihologul Jordan Peterson, nu e neaparat genul meu de lectura, mi a pus o Virginia in brate la Bookfest, dar surprinzator, am citit o pana la capat. Poate pentru ca e diferita de pozitivismele la moda acum, poate pentru ca spune niste lucruri in care credeam instinctiv, poate pentru ca e extrem de bine exemplificata si foloseste referinte de care nu auzisem (unitatea 731 a japoniei, de exemplu, care a facut in al doilea razboi mondial niste experimente cumplite pe oameni), poate pentru cele doua reguli din final:
    – nu deranja copiii cand se dau cu skateboard ul
    – mangaie o pisica atunci cand o intalnesti pe strada
  3. ei bine, cartea asta e foarte greu de citit. E despre masacrul comis de Breivik. Dar e depsre mai mult decat atat, pentru ca “Unul dintre noi” poate deveni oricand victima. “Unul dintre noi” poate pleca acum in vacanta de vara si sa moara ucis de un personaj aparut de nicaieri. “Unul dintre noi” poate fi insa si criminalul. “Unul dintre noi” poate deveni criminalul care ucide 77 de persoane, majoritar adolescenti. “Unul dintre noi” poate deveni aces criminal fara ca cineva sa isi dea seama, cu toate ca dureaza decenii pana ajunge sa ucida. E o carte foarte dificila, despre integrare, rasism, alienare, erori, indiferenta, lipsa de proceduri, izolare, oameni, europa, diferente, caractere, emotii. E despre Anders Breivik, cel care a pus la cale atacurile din Norvegia, de acum 7 ani. E despre victimele sale si familiile lor. E despre un sistem social despre care nu putem spune ca e un succes sau un esec.
    Este una dintre cele mai grele carti pe care le am citit eu. Pentru ca poate deveni oricand si adevarul unuia dintre noi

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza