Mothers and the city

Atenţie cu cine vă lăsaţi copiii!

După cum probabil aţi văzut ieri la televizor, un copil de 7 luni a fost cât pe ce să se înece din cauză că bona l-a scăpat, cu cărucior cu tot, în lacul Herăstrău.

Ştirea m-a şocat din cel puţin două puncte de vedere, în afară de întâmplarea în sine.

otilia_copil_cazut_____n_00Unu..mi se pare aproape de netăgăduit că bona făcea cine ştie ce în timp ce căruciorul a fost lăsat deoparte, FĂRĂ frâna trasă.

Doi…prima reacţie a bonei n-a fost să se arunce în lac, cum a fost, de altfel, prima reacţie a unor ospătari, ci să se agite pe acolo cum că a căzut copilul în lac (de parcă vorbeam de un copil pe picioarele lui.)

Îmi aduc aminte de nenumărate cazuri, când era Matei mic şi ieşeam cu el în parc, de bone care stăteau la taclale pe bancă şi copiii ieşeau din parc, afară în stradă. Şi vorbim de copii de 3-4 ani.

Toată povestea asta readuce în discuţie o realitate extrem de dureroasă pentru ţara noastră şi pentru noi, ca părinţi. HABAR nu avem, în fapt, pe mâna cui ne lăsăm copiii. Nu cerem probe ale competenţei sau experienţei, nu cerem acte medicale doveditoare că persoana în cauză este în toate minţile, nu cerem recomandări scrise, nu verificăm bona, suntem doar mulţumiţi că avem cu cine ne lăsa copilul şi, eventual, pe bani nu foarte mulţi (nu în toate cazurile). Mergem exclusiv pe recomandări la mâna a şaptea şi din gură în gură (un văr al unei prietene a unei vecine).

Bonă se poate face oricine. Sau, cel puţin, aşa credem noi. La fel cum credem că, dacă ai crescut copii şi nepoţi, eşti calificat să creşti copiii altora. Ei bine, nu!

Ba mai mult, îmi aduc aminte foarte clar un anunţ la radio care suna cam aşa: “Dacă eşti rrom, femeie sau persoană cu dizabilităţi, vino la noi să te califici pentru meseria de babysitter.” Say what?? (lăsând la o parte alăturarea absolut halucinantă de termeni).

Sunt perfect conştientă că sistemul este de aşa natură încât, atunci când mama trebuie să se întoarcă la muncă, fiecare cuplu trebuie să se descurce cum poate. Şi dacă bunicii nu sunt disponibili, trebuie găsită o soluţie. Dar vă IMPLOR! Nici maşina n-o dăm oricui s-o conducă, aşa că de ce nu putem fi de o mie de ori mai precauţi în cazul copiilor noştri?

Diana01Faceţi un research exins în legătură cu viitoarea bonă, chiar dacă o angajaţi printr-o firmă, şi nu mergeţi NICIODATĂ pe încredere. Montaţi camere de supraveghere în casă, urmăriţi-o când nu se ştie urmărită, veniţi mai devreme acasă dar, VĂ ROG, aveţi mare grijă cu cine vă lăsaţi copilul!

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza