Mothers and the city

5 semne de boala pe care adesea le ignoram

Sunt cativa ani de cand mi am dat seama ca in cazul sanatatii noastre preventia e la fel de importanta ca tratamentul. Bine, probabil ca un e chiar cea mai corecta comparatie. Dar suntem, din pacate, ne educati suficient din acest punct de vedere si facem prea putin pentru a ne asigura noi insine o calitate a vietii cat mai buna. Nu mergem la stomatolog, nu ne facem anual analize, traim pe principiul #lasacamergesiasa pana nu mai merge. De aia ajungem direct la urgente, nu mai trecem prin ciclul firesc de diagnosticare, medic de familie, medic specialist, samd. Si nu e bine, credeti ma. Sunt chestii usor de facut si nu ne iau mult. Imi spunea recent o colega ca n a mers la un doctor pentru ca nu a gasit unul disponibil duminica. Nu trebuie sa mergem la medic duminica. Nu se opreste nicio companie daca tu, angajatul X, te ai dus miercuri dimineata 2 ore la un control.

Ma rog, ma lungesc cu introducerea cand de fapt eu voiam sa va dau cateva informatii despre o campanie care se desfasoara acum si care se refera la constientizare si la preventie, specific in cazul bolii Parkinson. Probabil ati auzit de Parkinson, cel mai frecvent si vizibil simptom e tremuratul mainilor, dar sunt si multe altele. 73.000 de romani sufera de aceasta boala, care, la nivel mondial, afecteaza peste 6 milioane de persoane.

ASociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson a realizat un studiu din care a reiesit ca:

  • 9 din 10 români au auzit de Boala Parkinsonși 8 din 10 au identificat tremorul ca simptom al acestei afecțiuni. Doar o mică parte dintre respondenți au putut recunoaște cu ușurintă alte simptome motorii și non-motorii, potrivit studiului citat (respectiv pierderea echilibrului și a coordonării mișcărilor, lentoare în efectuarea tuturor mișcărilor, rigiditate musculară – și mersul șovăitor )
  • Conform studiului, doar 30% dintre români se implică activ în deciziile legate de sănătate pe care le iau membrii seniori ai familiei
  • 7 din 10 români nu au fost niciodată la un consult neurologic. Medicul de familie rămâne principala sursă la care ne raportăm în cazul unor probleme de sănătate

 

Dacă recunoasteti simptomele de mai sus, la voi sau la cineva drag, faceti o programare la neurolog! Depistarea cât mai timpurie, vizitele la medicul neurolog şi urmarea tratamentului recomandat de acesta îmbunătăţesc calitatea vieţii persoanei care suferă de Parkinson. Va ia 3 ore din viata, cu drum cu tot.

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza