Hurry no Worry, Mothers vs. Singles

Mamă la 25, mamă la 30

Dintotdeauna mi-am dorit să fiu o mamă tânără, cool, cu jeanşi şi adidaşi, care să fie uşor confundată la grădiniţa copilului cu sora acestuia şi care să-şi înţeleagă mai uşor puiul datorită decalajului mic de vârstă.. Şi chiar mi-a reuşit. Matei s-a născut când aveam eu 25 de ani.

Cu toate astea, de multe ori stau şi mă gândesc că dacă l-aş fi făcut ceva mai târziu, pe la 30, 30 şi de ani, altfel ar fi stat lucrurile.

  1. Aş fi avut muuuult mai multă răbdare la 30 decât la 25. La 25 de ani, nu ai stare nici să treci strada, darmite să creşti un copil. Toată acea rutină a copilului, pe care trebuie s-o exersezi zi de zi (alăptat, spălat, schimbat şi de la capăt) clar nu este făcută pentru o femeie atât de tânără decât dacă ea în sine este o persoană extrem de calmă. Ceea ce nu eram.
  1. Aş fi făcut tot posibilul să-l alăptez cât mai mult. La 25 de ani mi se părea o corvoadă şi nu înţelegeam efectiv avantajele alăptatului. Da, citisem despre asta, dar nu eram deloc convinsă. Rezultatele dezastruoase s-au văzut imediat: o imunitate la pământ.
  2. Aş fi stat cu el acasă până la un an cel puţin. La 25 de ani, ţi se pare că misiunea ta în viaţă este să te duci la job, să câştigi bani şi să răstorni lumea. Ei bine, vreau să vă spun un lucru: lumea nu se răstoarnă aşa uşor, banii se vor cheltui oricum, nimănui nu-i pasă dacă lipseşti tu de la birou însă, cu siguranţă, acel an din viaţa copilului nu se va mai întoarce şi este cel mai important din viaţa lui, şi, de ce nu, şi a dvs. – este anul în care se creează nişte legături care nu vor mai putea fi distruse vreodată. Este un timp exclusiv mamă-copil. Chiar dacă, să zicem, aveţi un job de 4-6 ore, stresul acumulat îşi va spune cuvântul acasă. Aşa că, dacă puteţi, staţi cu copilul cât de mult posibil.matei craciun2
  3. Corelat cu pct. 3, nu l-aş mai duce la 2 ani la grădiniţă. Nu degeaba toţi pediatrii şi toată lumea recomandă ca integrarea în colectivitate să se facă începând cu 3 ani. La vârsta aceasta şi copilul are o imunitate cât de cât şi resorturile lui psihice sunt mai solide. Ba mai mult, la 3 ani, nu se va simţi abandonat deoarece de la vârsta aceasta el singur începe să simtă nevoia de a părăsi cuibul şi de a socializa cu alţi copii. Copilul are şi o oarecare independenţă, face singur la oliţă, a renunţat la biberon, mănâncă şi singur.matei craciun
  4. Ca mamă, la 25 de ani încă simţi nevoia de distracţie, simţi nevoia să mai ieşi seara în oraş, cu prietenii, într-un club. Or, aşa ceva este exclus, cel puţin în primii 1-2 ani sau, dacă se întâmplă, se întâmplă destul de rar. De aici va rezulta o stare de frustrare, de anxietate, de regret. Pe când, la 30 şi de ani te-ai distrat suficient cât să faci faţă unui an-doi de privaţiuni.
  5. Relaţia cu soţul tău este alta. Este mult mai trainică, mult mai intimă. Vorbim, bineînţeles, de un cuplu care a debutat în jurul vârstei de 22-23 de ani şi în interiorul căruia relaţiile sunt normale. Naşterea unui copil nu trebuie să vină niciodată ca o rezolvare a unor probleme deja existente în familie.
  6. La 30 şi, eşti mult mai stăpână pe tine. Ştii de ce ai nevoie pentru tine şi pentru copil şi eşti mai greu de influenţat. Aşa că şansele de a-ţi creşte copilul după propriile canoane şi în ciuda privirilor dezaprobatoare sunt mult mai mari la 30 şi. Nu mai permiţi oricui să îţi dea sfaturi şi să se bage în viaţa ta.
  7. Ce n-aş fi avut însă la 30 şi….energia. La 25, aveam destulă încât să fac faţă nopţilor nedormite şi zbenguielilor ore în şir prin parc. Lipsa de energie va fi însă compensată prin calm.matei craciun4
  8. Alimentaţia copilului ar fi fost alta dacă l-aş fi făcut mai târziu. Aş fi fost mult mai atentă la ce-i dau să mănânce, asta apropo şi de ce zicea Bianca în urmă cu ceva timp.
  9. Dacă s-ar fi întâmplat toate cele mai de sus, n-aş fi mai fi ezitat mult până să-l fac şi pe al doilea. Pentru că, cu cât trece timpul, cu atât dorinţa de a mai avea încă un copil scade.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza