Men's Planet

Scrisoare către fata pe care nu o am

piloti bun

Acum două zile am făcut această poză la BIAS. Două femei, una pakistaneză şi una turcoaică, sunt ceea ce în ţara lor este aproape imposibil pentru o femeie să fie. În Pakistan, cel puţin. Piloţi!

De aceea am şi făcut poza cu ele. M-am uitat la ele şi n-am putut decât să-mi imaginez câtă ambiţie au avut aceste femei, cât de mult şi-au dorit să facă asta şi cât de puţin le-a păsat de ce au crezut ceilalţi.

Privindu-le, mi-am adus aminte că am abandonat exact acelaşi vis din cauză că toată lumea îmi spunea: „N-ai nicio şansă…Femeile nu sunt în stare să facă asta…N-o să poţi.”

Şi da, văzându-le, mi-am dat seama că nu am nicio scuză. Şi că e prea târziu.

Apoi, ajungând acasă, mi-am amintit de un articol pe care l-am scris mai de mult.

Îl redau mai jos.

Eu am băiat. Mi-am dorit foarte tare un băiat pentru că viaţa e mai uşoară pentru ei şi am vrut ca şi copilul meu să aibă o viaţă mai uşoară.

Dar, de cele mai multe ori, mă găsesc în imposibilitatea de a-i da sfaturi, de a şti ce se întâmplă în mintea şi inima lui, de a empatiza cu el.

În schimb, dacă aş avea o fată, aş şti exact ce să îi spun. Şi i-aş spune fix aşa:

 • Fata mea, trebuie să-ţi vezi foarte serios de şcoală. Şcoala îţi va asigura educaţia şi mijloacele prin care să-ţi câştigi proprii bani şi, aici vreau să ajung, independenţa.
 • Fata mea, trebuie să te distrezi cât poţi la tinereţe. Pentru femei nu există o a doua şansă, o a doua tinereţe, o a doua viaţă.
 • Fata mea, trebuie să încerci cât mai multe până la vărsta de 30 de ani: experienţe, relaţii, călătorii, senzaţii. Aşa te poţi decide ce îţi place cu adevărat. Dacă vrei o viaţă aşezată, cu copii, sau dacă vrei să fii o pasăre liberă, care trăieşte după bunul plac. E OK în ambele situaţii.
 • Fata mea, trebuie să ai propriile pasiuni. Trebuie să ţii cu dinţii de hobby-urile tale pentru că ele îţi vor asigura evadarea şi sănătatea mentală de mai târziu, când nu va mai fi timp şi loc de reflecţii diafane.
 • Fata mea, trebuie să faci un copil mai târziu. Mai spre 30 şi de ani. Un copil înseamnă multă bucurie dar şi sfârşitul erei romantice. O dată intrată în vria pamperşilor, biberoanelor, grădiniţelor, şcolilor, acolo vei rămâne.
 • Fata mea, trebuie să-ţi alegi cu foarte mare grijă şi atenţie viitorul soţ. Şi să-l iubeşti. De alegerile greşite mai scăpăm foarte greu în viaţă. Iar lipsa de dragoste nu poate fi compensată de nimic. Ştiu, e un clişeu.
 • Fata mea, nu trebuie să te pierzi niciodată pe tine însăţi. Nu trebuie să te neglijezi în nicio situaţie. Da, ştiu, nu-i corect, bărbaţii pot umbla oricum pe stradă dar nu este şi cazul nostru.
 • Fata mea, să nu te laşi niciodată dominată de un bărbat. Vezi pct 1.
 • Fata mea să-ţi urmezi visele indiferent de ce zic sau cred alţii. Nu este nimic mai dureros decât regretul de a nu fi făcut ce-ţi doreai, deşi ştii că o puteai face. Cu ATÂT mai mult că ştii asta.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

3 Comentarii

 • Ralu 23 iunie 2015 at 10:42 AM

  Mamea nu si-a indeplinit visul. La 15 ani viata ei a luat un alt drum. Pana la 15 era eleva de liceul de muzica care canta la pian. La 15 ani a ajuns la liceul pedagogic, la clasa de educator, si se intreba ce cauta acolo. A continuat sa cante la pian acasa, a vrut sa faca conservatorul si ii s-a spus ca “cu meseria asta mori de foame”. Si-a dorit 3 copii, si a avut parte doar de 2. Primul copil a murit cand era gravida la 7 luni. Si-a dorit o fata. Bunica (mama ei) stia ca o sa aibe un baiat si o fata, cand a plecat de aici i-a lasat zestre pentru un baiat si o fata. Cand am inceput sa cresc si sa imi dau seama ce vreau sa fac, m-a lasat sa imi urmez visul. La 10 ani am spua ca vreau sa lucrez in televiziune, iar la 12 ani am spus ca vreau sa traiesc in Bucuresti. Acum 3 ani am plecat de acasa si mi-a spus “tu asta iti doresti si asta o sa faci”. Mama a avut grija sa ne indeplinim visele-si eu si fratele meu.

 • Comenteaza