Keep it simple...

Tu ştii când ţi-ai abuzat ultima oară copilul?

– Ce-s astea, din mâncare, mama?
– Inimi şi pipote, iubire. Foarte gustoase…
– Nu-mi plac.
– Crede-mă. Sunt foarte bune. Sănătoase.
– Nu-mi plac.
– Ai încredere în mine. O să-ţi placă sigur.
Iar copilul ia. Mai de ruşine, mai să nu mă supere. Nu-i plac. Dar nu-mi va spune. Probabil data viitoare va invoca lipsa poftei de mâncare. Şi tot data viitoare, eu nu voi ştii dacă supa pe care o laudă e doar PR.
Nu v-aţi gandit vreodata că o discuţie atât de inofensivă este un abuz, nu?
Nici eu, până când nu l-am simţit.
E drept, nu-i lovim. Încercăm să nu ţipăm la ei. Nu-i obligăm la nimic. Dar îi forţăm psihologic. Nu le impunem. Dar insistăm. Şi pe urmă ne enervăm că nu au păreri proprii. Că nu şi le exprimă. Că nu îşi susţin punctul de vedere.
Fiţi sinceri. De câte ori nu aţi făcut aşa ceva?
De câte ori nu v-aţi strâmbat când nu reuşeşte să-şi lege şireturile şi aţi preluat problema mormăind în barbă “Hai că te leg eu că altfel stăm până poi’marţi”? Se numeşte subapreciere. Şi le distruge încrederea în ei.
Vi se pare o falsă problemă? Sau poate una nu foarte importantă?
Ei bine, abuzul emoţional e cea mai gravă forma de abuz. Nu lasă urme la suprafaţă. Nu vizibil. Cel mult copilul va dezvolta ticuri, spun psihologii. În interior însă, urmele sunt adânci. Şi se vor vedea în comportament.
Atunci când copilul are o părere proastă despre el însuşi şi despre ce poate şi nu poate face, când este iritat, când nu doarme bine, când nu are încredere în ceilalţi, când nu are prieteni, când e agresiv, când începe să mintă, când e nervos şi nu se poate controla, ei bine, atunci vă puteţi întreba dacă nu cumva e vorba de un abuz emoţional. Şi vă mai puteţi întreba dacă nu cumva chiar voi greşiţi pe undeva.
E drept, linia este foarte fină. Din dragoste, îi manipulăm. “Sunt mama ta, eu ştiu ce e mai bine pentru tine.” Haideţi să-i mai lăsăm şi pe ei să afle. Ca mai apoi să ştie.
(Articol realizat cu sprijinul doamnei psiholog Gabriela Minescu)

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza