Bârfe in the city, Keep it simple...

Părinţii, copiii şi internetul

Dacă tot stăm toată ziua pe internet şi nici nu ascundem asta, inevitabilul s-a produs. Am fost luate la întrebări despre cum ne protejăm copiii în acest mediu virtual. Sau dacă ni-i protejăm. Ne-am dat şi noi cu părerea despre una, despre alta.

***

Bianca Moruş, mămică şi blogger de parenting la Mothersandthecity.ro, ne povesteşte despre cum foloseşte contul de Facebook.
„Am rezervele mele în continuare”, ne mărturiseşte ea, “mai precis nu îmi dau check­-in din locurile pe care le frecventez. Nu îmi fac publice date personale, cum ar fi telefon sau adresă. De altfel, nici contul meu nu e public. Iar rezervele sunt şi mai mari când vine vorba de copil. Mă mândresc cu el, ca orice cioară cu puiul ei, dar am ales să nu postez fotografii în care poate fi recunoscut. Încerc să nu postez nici fotografii care peste ani l-­ar putea face să se simtă penibil.”
Din nefericire nu toţi părinţii sunt la fel de precauţi. Mulţi ajung să-şi posteze datele personale şi să le facă publice sau postează poze cu copiii lor, dezvăluindu-le identitatea către străini.

***

Theodora Massini, mămică şi blogger la Mothersandthecity.ro, ne-a povestit cum i-a oferit băiatului ei libertatea de a avea internet pe mobil, până într-o zi când a anunţat-o că o să fie chemată la şcoală de către director. „Ce făcuse copilul posesor lunar de 2 giga de net? A vrut să vadă şi el cum fac oamenii sex. Nu când era acasă, nu când era singur. Ci la şcoală, într­-o pauză, împreună cu colegii, că doar nu era egoist să se distreze doar el”, ne povesteşte Theodora.
După această păţanie, ea nu este împotriva accesului la internet, dar consideră că este foarte importantă o discuţie despre ce are şi ce nu are voie copilul să facă, de ce da şi de ce nu şi o supraveghere ulterioară atât a istoricului accesărilor cât şi a discuţiilor pe chat.

***

În cazul Mariei Coman, mămică şi blogger la Mothersandthecity.ro, fetiţa ei nu este încă interesată de internet, dar este conştientă că urmează să se întâmple şi că este foarte importantă setarea unor reguli. „Sunt grămezi de forumuri, foarte accesibile pentru pedofili, violatori, etc, internetul e o piaţă foarte bună pentru ei, aşa că orice părinte responsabil ar trebui să-­şi facă lecţiile pe subiectul ăsta”, ne atenţionează Maria.

***

Laura Huc de la Mothersandthecity.ro ne-a spus că ea nu foloseşte niciun instrument deştept de securitate online. „Cred cu tărie în străvechiul şi sănătosul obicei de a trage cu urechea la discuţiile fiului meu, practic fără ruşine, cititul conversaţiilor şi mesajelor lui pe WhatsApp. Tab­ul de History al browser­ului este prietenul meu, după ce copilul se duce la culcare”, ne spune Laura.
Cu toate acestea, dacă eşti un părinte ocupat, există o serie de instrumente care îţi pot uşura munca şi îţi oferă o imagine completă asupra a tot ce face copilul tău online.

***
Despre statistici, riscuri, măsuri de prevenţie şi ce cred alţii despre acest subiect, citiţi pe larg aici.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza