Aşa îi spunea o doamnă (mamă, bonă, bunică, habar n-am, ceva pe acolo) într-o seară, pe la 5, unui băieţel de grădiniţă, supărat din cine ştie ce motive.
Ce e greşit în fraza asta? Păi cam totul. De la “nu e frumos să plângi pe stradă” la comparaţia cu ţiganii. Ţigănia e ruşinoasă, nu e aşa, trebuie să facem totul să arătăm că noi suntem o rasă superioară şi că noi putem mai mult. Noi nu plângem pe stradă, căci e o prostie să ne arătăm sentimentele. Noi trebuie să fim roboţi. Nici prea veseli, nici prea trişti, pe principiul omului nou, productiv, la locul lui, fără trăiri prea puternice. Nu mi e clar de ce ţinem aşa mult la mantra asta cu să nu plângem, o aud destul de des, “eşti fată mare, nu e frumos să plângi”, “nu mai plânge că eşti urât când plângi”, “dacă mai plângi, nu te mai iubesc şi nu mai eşti copilul meu” Iar în cazul băieţilor e şi mai rău. Statisticile arată că femeile plâng în medie de 47 de ori pe an, în timp ce bărbaţii doar de 7. Pe ascuns, probabil, căci altfel e ruşine.
Şi totuşi, în epoca internetului, a social media, a comunicării, a teoriilor uneori duse la absurd de creştere a copiilor, să auzi fraza asta spusă clar, tranşant, evident din obişnuinţă, ne arată unde suntem de fapt şi cine suntem de fapt. Băieţelul ăsta e cel care se va resemna şi nu va mai plânge, va aduna frustrările pe undeva, le va scoate poate la 20 de ani, poate la 30, poate la 50 sau poate niciodată. Va urî ţiganii, probabil şi emigranţii, va ţine câinele în lanţ, îşi va găsi idoli în extremişti de tip Vadim, va ţipa mai departe la copiii lui, care vor ţipa la copiii lor.
Ştiu, suna stupid poate, dar sentimentele trebuie simţite. Trăite. Nu reprimate, nu ţinute ascunse. E ok să fim vulnerabili. Sigur, playing safe e foarte tentant, iar reprimatul sentimentelor poate fi foarte uşor. Dar asta nu foloseşte absolut nimănui.
Acum, nişte trivia despre de ce e bine să plângi:
- 85% dintre femei şi 73% dintre bărbaţi spun că se simt mai puţin trişti sau furioşi după ce plâng
- 2. lacrimile elimină toxinele din corp, ne ajută să vedem mai bine
- plânsul arată că eşti om, nu robot
- plânsul duce la scăderea tensiunii
- plânsul reduce stresul
- Şi preşedintele american plânge
Aşa că data viitoare când vă vine să plângeţi, just do it. Nu doar ţiganii fac asta
Nu sunt comentarii