How they beat us, Hurry no Worry, Keep it simple...

Micii bancheri. Sau despre Educatia Timpurie

 

Cand copiii de la Scoala Step by Step*** faceau martisoare in cadrul unui proiect destinat a educa deprinderi antreprenoriale, mama uneia dintre fetele de acolo i a povestit colegei mele, Andrada Popovici, reporter la Antena1, despre proiectul respectiv. Nici mai mult nici mai putin, Andrada, si-a luat echipa de filmare si s-a infiintat la scoala.

Iata ce povesteste Ioana

“Bucurie mare pe copii. Au cusut impreuna martisoare si i-au povestit Andradei fel de fel cu camera pe ei, de parca toata viata si-o petrecusera luand cursuri de televiziune. Reportajul a fost atat de bun, incat calitatile copiilor “treceau sticla”, impresionand publicul. In aceeasi seara, prietena mea Mihaela Lupu de la Unicredit, careia in repetate randuri i-am povestit ce misto sunt copiii de la step by step si ce frumoasa este aceasta alternativa de educatie, a vazut reportajul si m-a sunat imediat. As vrea sa-i invit la o intalnire a diviziei pe care o conduc in banca. Sa-i intalneasca pe colegii mei. Si ne-am dus.

Speakeri la nici 10 ani

Sase copii de 9 ani urmau sa vobreasca despre proiectele lor in fata a 80 de adulti, lucratori la banca. Am fost cu ei. Aproape ca nu le simteai emotiile, desi le aveau. I-am explicat Anastasiei, fiica mea, ca emotiile sunt doar un mecanism intern al organimului de a genera adrenalina, substanta care ne ajuta sa fim mai buni in momentele critice.

S-a prezentat reportajul si apoi au vorbit copiii, despre cum au  produs, promovat si vandut – la targ si on-line – martisoare si dulciuri pentru a face profit. Profit din care o parte a fost o donatie catre scoala si alta parte pentru placerea lor. Baza educatiei antreprenoriale. Erau mandri de ei si asta se vedea in modul de prezentare. Nu erau aroganti ci doar siguri pe ei, amabili si cu un aer profesionist.

step1

Intalnire-surpriza intre generatii Step by Step

Mihalea i-a dus apoi drept multumire in restaurantul lui Chef Foa unde iti combini singur mancarea, in cadrul unui show unde inveti minuni despre ingrediente minune. Copiii au experimentat icre negre, ton crud, scoici Saint Jacques si multe si colorate ierburi, fructe si legume.

Copiii erau in uniforme cu sigla scolii pe care scria, desigur, Step by step. La un moment dat, se apropie de mine o domnisoara, pe care Chef Foa mi-a indicat-o sa se ocupa de businessul sau. Destul de tanara si foarte draguta cu un aer profesionist, amabila si sigura pe ea. “Si eu am facut scoala in alternativa step by step. Am fost prima generatie din Bucuresti, la Scoala 5, la Ioana Tarau.” Ce mica e lumea mi-am spus si i-am cerut sa faca o poza cu copiii. M-a intrebat de ce ea a si nu Chef Foa? Pentru noi era mai important sa ne laudam cu unul de-al nostru.

 

Cu ce ne-am dus acasa in ziua aceea? Cu un bagaj plin de experiente de tot felul pe care cu siguranta nu le uitam repede. Iar eu, ca mama, cu multumirea ca am reusit sa fiu alaturi de ei in aventura aceasta. Dar si cu imaginea Ioanei, prima generatie de Step by Step, care la 28 de ani, cand altii inca isi cauta drumul,  era parte dintr-o afacere frumoasa.”

 

*** Step By Step e un sistem de invatamant care la noi se practica la scoala 5, din capitala si in unele scoli private, de asemenea si in gradinite. Gasiti mai multe informatii aici

*** de educatia timpurie si avantajele sale se ocupa organiyatia ReadyNationRo, infiinata exclusiv la initiativa privata, de oameni preocupati de viitorul copiilor lor. Organizatia, care a facut deja reuniuni impreuna cu Unicef ul, isi propune urmatoarele:

Introducerea pe agenda publica a finantarii per elev pentru copiii cu varste intre 2 si 3 ani. (In acest moment, o data cu intoarcerea mamei la munca dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului si pana la 3 ani cand gradinitele pot primi copii in grupele mici, copiii din acest segment de varsta si familiile lor sunt intr-o situatie extrem de dificila.)

  1. Introducerea invatamantului prescolar ca fiind obligatoriu.
  2. Studiu privind situatia actuala si a nevoilor educationale (pentru copiii lor) ale angajatilor care au copii intre 0-5 ani sau doresc sa devina parinti in legatura cu solutii de educatie timpurie adecvate.
  3. Introducerea in sistemul national de educatie a unor standarde pentru procesul educational dedicate segmentului de varsta 0-5 ani, standarde care vor permite finantarea de catre stat si actori privati a acelor institutii care pot oferi servicii de educatie timpurie de calitate.
  4. Identificarea celor mai eficiente solutii din punct de vedere economic si termeni de implementare care sa poata fi adoptate la nivel de politici publice.
  5. Crearea unei mase critice la nivel de discurs public din partea liderilor de business, parintilor, profesionistilor in educatie si media care sa determine considerarea subiectului “educatie timpurie” ca fiind de importanta nationala si cu un grad ridicat de urgenta.

Despre educatia timpurie mai multe aici

 

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza