Nepotul meu este nascut si crescut in Spania si invata la o scoala de stat. Este tot in clasa a a cincea, ca Matei, asa ca pot face o comparatie intre ceea ce invata un copil din Romania si unul din Spania.
Ca regula generala, tot ce se invata in Spania trebuie sa aiba un corespondent in viata reala. Informatiile sunt structurate in asa fel incat sa decurga unele din altele in mod logic si natural.
Spre exemplu, la matematica, cifrele si regulile nu sunt niste concepte abstracte ci reprezinta ceva concret. Ca sa-i ajute pe copii sa aproximeze numerele, li se ofera un clasament al populatiilor de pe Glob. Astfel, impusca doi iepuri deodata: invata sa aproximeze dar si nitica geografie.
Ca sa nu mai spun ca in clasa a cincea se fac impartiri gen 100:25!
Vedeti caietelul acesta roz? El reprezinta materia la matematica pe un intreg semestru in Spania! Inutil sa-l mai compar cu cele doua manuale groase plus un caiet studentesc ale lui Matei.
La limba catalana, textele oferite spre studiu nu depasesc cateva randuri si obligatoriu se refera la subiecte de interes pentru copii. Astazi, citim biografia lui Messi!
Faceti comparatie cu textele din cartile de romana despre “coline traganate” si “tihla marunta”…
La ora de educatia mediului, spaniolii nu rateaza ocazia sa-i invete pe copii despre nutritie, avand in vedere ca rata obezitatii la copii este in continua crestere. Ei afla despre piramida alimentara, despre alimentele benefice si cele nocive, despre faptul .ca e mai bine sa bei apa decat sucuri iar toate astea sunt puse in aplicare la masa calda de pranz care li se serveste elevilor la scoala si care este alcatuita cu ajutorul unui nutritionist: peste, multe legume si fructe, carne slaba si aproape deloc dulciuri!
Si, desigur, sursa acestor informatii nu este vreun auto-intitulat nutritionist, ci chiar Departamentul de Sanatate!
In plus, primavara, copiii au la dispozitie pe acoperisul scolii o mini-gradina, unde fiecare isi planteaza cate ceva ( o rosie, o ceapa, un ardei), plante de care are grija tot timpul anului (deci ii si responsabilizam cumva).
Si acum, sa trecem la ora de muzica! Nu tu cantecele cu iepurasi si broscute, nu tu invatat portative si cheia sol, ci, pur si simplu, cantat. Dar ce cantat! O melodie de-a lui Boney M, interpretata de copii cu instrumente muzicale…si iata cum, cantand, invatam si engleza!
Cat despre sport, ce sa va mai spun: jocuri in echipa, concurs de stafeta pe pista proprie de atletism din curtea proprie sau mers cu trotinete si biciclete ( inclusiv profesorii) sau inot intr-una din pisicinele din salile de sport construite de Primarie.
Nu stiu daca modelul lor de educatie este cel mai bun dar pot sa va spun cu siguranta ca, mergand pe strada, vezi cu ochiul liber niste adulti fericiti. Poate ca nu stiu radicali, cum s-au format podisurile sau in ce an s-a nascut nu stiu ce domnitor, dar stiu sa se respecte unii pe altii, sa socializeze si sa fie fericiti cu ce au. Unul din efectele acestei educatii este ca nu-ti poti da seama dintr-o privire cine este mecanic, chelner sau director de banca si ca, in egala masura, un mecanic, chelner sau bancher se pot exprima liber si corect, fara inhibitii, in orice mediu social.
Nu sunt comentarii