Hurry no Worry, Keep it simple...

Larisa Iordache: ” mama e cea care mă convinge de fiecare dată să nu renunț”

La 4 ani și jumătate, Larisa Iordache, dusă de mână de mama ei, se apuca de gimnastică. La 7 ani avea 10 medalii. Acum la 20, are 200, dintre care 11 medalii europene.

Larisa Iordache pleacă duminică la Olimpiada de la Rio, ca rezervă a Cătalinei Ponor. Rezervă,  pentru că acum câteva luni s-a accidentat la mâna stângă.

Larisa Iordache se antrenează câte 3 ore dimineața și 3 ore seara. În fiecare zi. Cu 3 zile de vacanță vara și câteva zile de Crăciun. Zilele fericite din viața ei sunt cele în care nu are cântar, pentru că întotdeauna a fost dificil cu greutatea (” întotdeauna am fost grăsuța lotului, așa că pentru mine, cea mai bună metodă de slăbit e să mi pun leucoplast pe gură” , povestește fata cu ochi căprui și voce veselă).

Larisa Iordache a vrut sa renunțe de zeci de ori, din cauza presiunii, din cauza oboselii, din cauza că nu era mulțumită de propriile ei performanțe. Însă Larisa Iordache are în spatele ei un secret. De fapt nu un secret, are o persoană care o aduce de fiecare dată înapoi pe drumul performanței. Persoana din spatele Larisei Iordache este mama ei, Adriana. Și despre mama ei o să vă vorbesc astăzi mai mult.

Pentru ca le-am întâlnit pe amândouă, pe Larisa și pe mama ei, într -o discuție organizată de cei de laP&G, în cadrul campaniei lor ” Multumesc, mamă!”  (e una dintre cele mai frumoase campanii de PR pe care le știu eu, se activează de obicei cu ocazia Jocurilor Olimpice, găsiți detalii aici )

Mama Larisei e cea care a dus-0 demult, pe când copilul avea doar 4 ani, la gimnastică. În câteva luni a ajuns să facă performanță. De atunci încoace, Larisa a adunat 14 medalii de aur, plus nenumărate de argint și bronz. Doar mama ei știe însă cum a ajuns aici și cât de dificil i-a fost drumul.

Ne-am urcat în avion, pentru că voia să renunțe, ne-am dus la ea și a luat aurul

” A vrut să renunțe de nenumărate ori. Îmi amintesc ca la Glasgow- eu eram acasă, în București, m-a sunat și plângea și zicea că vine acasă, că ea nu mai poate, că ea nu mai intră în concurs, că e supărată pe ea însăși. Am stat cu ea la telefon 3 ore și la final i-am spus ” Bine, mama, hai că ne urcăm în avion și venim acolo și o să fie bine. Și ne-am dus. Și ce rezultat a obținut? A luat aurul. ” , povestește Adriana

Adriana Iordache, și ea fostă handbalistă,  si-a trimis ambii copii la sport, băiatul a făcut fotbal, dar din păcate din cauza accidentărilor s-a oprit, iar fata, Larisa, gimnastică. A ținut ca fiica ei să meargă mai departe pentru că, povestește că a știut întotdeauna că ea poate. Că e puternică și că România are nevoie de ea. Legătura dintre cele două e vizibilă de la distanță. Stau una lângă cealaltă și își completează poveștile și gândurile și ideile. Chiar dacă nu sunt întotdeauna pe aceeași lungime de undă.

”Sunt și zile când nu vorbim. Maximum două, ce e drept. Dar și atunci eu sun pe alții să aflu ce face, dacă e bine, dacă mai e supărată”,  spune Adriana. Mama a învățat că sunt momente când Larisa are nevoie să fie singură, pentru că își revine ea ulterior. ”  Eu ca ea am fost, ea ca mine nu mărturisește ușor amuzată.

Mama e de fapt unul dintre antrenorii mei

Larisa spune despre ea însăși că nu e o gimnastă norocoasă. A avut câteva accidentări grele, acum câteva luni, o mână lezată la antrenament a scos-o practic de la Olimpiadă. E mâna pe care o vedeți în fotografia de mai jos, mână cu care Larisa a reînceput să se antreneze la doar 2 săptămâni după ce a fost operată.

IMG_3659

 

Au fost luni extrem de dificile pentru ea, pentru că,  spune că îi e foarte greu să stea departe de aparate și să nu se poată antrena la adevărata ei capacitate. Îi e greu să se menajeze, și-a trăit viața într-o permanentă competiție cu celelalte și cu ea însăși. ” Au fost foarte foarte multe momente în care era să cedez psihic, dar îmi aducea mama câte o înghetață și îmi mai reveneam. Sunt două bariere pe care trebuie să le depășești. Una psihică și una fizică: e greu să faci când corpul îți spune stai, iar mintea hai sau invers” 

Greu sau nu, CNN vorbea despre Larisa Iordache ca despre noua Nadia Comăneci a României. ( aveți în link și materialul video filmat de americani cu Larisa, în urmă cu 2 ani).  Merge ca rezervă la Olimpiadă, în prima Olimpiadă în care România nu participă la gimnastică. Dar spune că pe ea concursurile o motivează, că adrenalina de concurs și emoțiile o ajută să fie mai bună. Adriana, mama ei, confirmă și ea asta. Se vede din privirea cu care o înconjoară pe Larisa, din cum stă lângă ea, un pic în spate, că ghidajul de acolo vine.

IMG_3663

Take the risk or lose the chance, scrie Larisa pe pagina ei de Facebook si asa se rezumă intreaga ei carieră de fapt. Succes la Rio

 

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza