Keep it simple...

Incompetenţa din educaţie cântăreşte greu. Direct pe umerii copiilor.

L-am pus să-şi facă ghiozdanul înaintea unei zile de vineri. Cea mai uşoară, teoretic, din săptămână. Şi l-am pus pe cântar… În acea seară, ca şi în toate celelalte, incompetenţa din educaţie cântărea 6 kilograme.

Fiul meu are 11 ani. A făcut înot, karate, face baschet şi merge pe bicicletă. Este printre cei mai bine dezvoltaţi din clasă. Darius, colegul lui, e cu un cap mai mic. Şi mult mai slăbuţ. La 30 şi ceva de kilograme, copilul cară în spate a cincea parte din greutatea lui zilnic. Şi ca ei sunt toţii elevii României. Elevii pe care şcoala îi cocoşează. La propriu.
Cei norocoşi cară incompetenţa oficialilor în spate doar de la maşină până în clasă. Cei norocoşi învaţă la parter. Cei norocoşi au poate, în loc de ghiozdan, un troller. Ah, ba nu… Căci dacă învaţă la etaj, vor trebui să urce cu el scările, deci… ghinionişti. Şi tot cei ghinionişti merg la şcoală cu mijloacele de transport în comun. Sau merg pe jos. Eu nu aş putea să car în spate zilnic, ghizdanul copilului meu. Dar tare mult mi-ar plăcea ca profesorii, învăţătorii şi şefii din Educaţie să facă asta, fie şi pentru un semestru.
Şi acum, iată şi cifre:
– greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. O spun specialiştii.
– un elev din 5 acuză dureri de spate cel puţin o dată pe săptămână. O spun studiile.
– O greutate prea mare pe care trebuie să o suporte spatele poate cauza compresia coloanei vertebrale. O spun medicii.
Şi ştiţi ce este chiar mai revoltător de atât? Noi plătim din banii noştri incompetenţa. Iar copiii noştri plătesc cu sănătatea lor pentru ea.
Şi uite cum, pentru un învăţămînt gratuit, ajungem să plătim o viaţă. Copii fiind, cu sănătatea. Odată ajunşi părinţi, cu banii pe manuale suplimentare şi caietele speciale pe care le punem în ghiozdanul-povară pe umerii copilului nostru. Ca să simtă şi el că nimic nu este gratis, totul se plăteşte.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza