How they beat us, Hurry no Worry, Keep it simple...

Hărţuirea copiilor si o campanie despre prietenie

Acum 3 ani, pe 29 ianuarie, un băiat de 15 ani, Jadin Bell, s-a sinucis atârnându se de echipamentele de joacă din curtea unei şcoli. Era hărţuit de colegi pentru că era homosexual.

 

article-2270457-173DDC21000005DC-812_306x414

La noi se vorbeşte din păcate foarte puţin despre fenomenul de bullying. Sunt date puţine, nimeni nu cuantifică cu exactitate ce se întâmplă în special în lumea adolescenţilor. În alte state fenomenul e tratat cu multă seriozitate, poate şi pentru că multe  din sinuciderile în rândul adolescenţilor sunt legate de bullying (Găsiţi aici o listă completă a sinuciderilor legate de bullying )

Generalizând, toată lumea spune “copiii sunt răi”. Nu ştiu dacă sunt răi sau sunt cinstiţi şi încă nu ştiu să îmbrace în politeţe unele lucruri. Pe de altă parte, cred că toţi avem amintiri din copilăria mică legate de diverse apelative tip “ochelaristo”, glume pe marginea numelui de familie sau prenumelui, fel de fel de glume care mai de care mai răutăcioase.

Cred (sper) ca ne straduim cu totii sa crestem copii care sa nu fie nici in categoria hartuitilor, nici in cea a hartuitorilor.

Uneori însă răutăţile acestea depăşesc limitele. E motivul pentru care Cartoon Network, împreună cu Asociaţia Telefonul Copilului organizează şi anul acesta campania dedicată combaterii  fenomenului. Din fericire la noi situaţia nu este atât de gravă, dar statisticile internaţionale vorbesc despre sinucideri din cauza bullyingului.

Care sunt semnele care ar trebui să vă îngrijoreze, ca şi părinţi:

  • semne de depresie, tristeţe, copilul stă retras, îşi pierde interesul în activităţile sale favorite, are probleme cu somnul, nu mănâncă
  • vorbeşte despre moarte sau se arată interesat de subiecte legate de moarte
  • îşi dă lucrurile preferate
  • spune sau lasă să se înţeleagă că nu mai face faţă
  • spune că lucrurile ar fi mai bune fără el.

“Te trezeşti dimineaţa şi nu mai vrei să mergi la şcoală pentru că ştii ce te aşteaptă. Este o problemă reală cu care se confruntă copiii din România. Sfatul meu pentru cei mici: dacă sunt agresaţi sau dacă ştiu pe cineva care este, trebuie să îşi amintească faptul că nu este vina lor şi că nu sunt singuri. Agresiunea nu este acceptată sub nicio formă şi nu este nicio ruşine să vorbească despre asta sau să ceară ajutorul unei persoane de încredere”,  povesteşte Inna, ca şi  ambasador al “Clubul Prieteniei Cartoon Network”.

 

Toate datele studiului le găsiţi aici, aş lăsa doar următoarele două statistici:

  1. Care sunt efectele abuzului de acest gen

– 52,61% excludere și dificultate în relaționare cu adolescenți de aceeași vârstă

– 29,02% depresii și tulburări de comportament

– 10,65% gânduri suicidare

– 7,72% dezvoltarea unor stări anxioase

  1. Mediul în care a avut loc abuzul de tip bullying:

– 70,43% școală

– 22,61% spațiu public

– 6,96% online

Inna 4 © TBS Romania

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza