Keep it simple...

Greu în România. O campanie despre obezitatea infantilă. O problemă despre care nimeni nu vorbeşte oficial

În timp ce în străinătate copiii slăbesc, la noi în ţară se îngraşă! Aşa se face că, România a ajuns să fie pe locul doi în Europa, la obezitatea infantilă.Statisticile arată că 1 din 4 elevi este obez şi 1 din 2 este supraponderal.
În următoarele două săptămâni, la Observator, în campania „Greu în România” veţi vedea poveşti ale unor copii care au simţit sau simt pe propia piele ce înseamnă calvarul kilogramelor în plus. Cum, la 14 ani, un puşti a fost marginalizat de societate pentru că a depăşit suta de kilograme. Sărăcia, dar şi refuzul de a fi integrat l-au lipit de un zid al izolării. Adolescentul nu ştie să vorbească, doar gângureşte. La şcoală…nu a fost vreodată! Iar singurii prieteni sunt telecomanda sau jucăriile surorilor.
Şi tot de izolare s-au izbit alţi patru puşti, de 10 sau 14 ani. După ce au văzut că ai lor colegi de clasă îi lasă în urmă, iar joaca o privesc doar de la geam…au luat atitudine. Au decis să slăbească şi să meargă într-o tabără de nutriţie. Acolo, unii dintre ei, au învăţat pentru prima dată să se joace. Au învăţat că alimentaţia sănătoasă, însemană o alimentaţie corectă şi echilibrată. Au învăţat că şi dulciurile pot fi savurate, dar cu măsură. Şi, tot în tabără, au descoperit … din nou ce înseamnă să zâmbeşti. 🙂
Şi nu sunt singurele poveşti pe care le veţi descoperi, la Observator. Kilogramele în minus ascund şi ele adevărate drame. La 20 de ani, Kimi a ajuns să cântărească 35 de kilograme şi să mănânce o portocală pe zi. Anorexia a adus-o în pragul morţii. De dragul familie a luptat! La doi ani de la recuperare, tânăra are din nou puterea să zâmbească, deşi încă plăteşte cu sănătatea pentru efectele anorexiei.
Greu în România este şi o luptă a copiilor împotriva unui sistem care pare că opune rezistenţă. În timp ce medicii, nutriţioniştii sau profesorii trag semnale de alarmă, numărul copiilor cu probleme de greutate creşte. În şcoli, ore de nutriţie nu există. Sunt doar nişte capitole din cadrul unor opţionale. Mai grav este că, obezitatea ascunde un şir lung de boli. Unele se văd imediat, altele se dezvoltă în timp. Medicii sunt şocaţi că, astăzi, boli pe care le întâlneau doar la bătrâni, le tratează şi la puşti.  Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, supraponderalitatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de deces, la nivel global. Circa 3 milioane de adulţi mor în fiecare an ca urmare a faptului că au o greutate peste limitele normale. Greutatea excesivă răspunde de peste 40% dintre problemele cauzate de diabet, peste 20% dintre cele provocate de bolile  cardiace şi de până la 40% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer.

Kilogramele în plus slăbesc inima. Iar probabilitatea este de două ori mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială decât la persoanele cu greutate normală. Şi tot excesul de kilograme dublează riscul de cancer. Studiile clinice arată că supraponderalitatea şi obezitatea pot fi asociate cu un risc al cancerului de colon, de vezică biliară, rinichi, prostată şi de sân după menopauză. Diabetul e nelipsit din rândul bolilor de care suferă o persoană obeză. Iar România este din nou campioană.

Începând cu 16 octombrie, Observator 19 vă aduce în prim plan problemele obezităţii infantile. Sunt unele dintre cele mai impresionante materiale pe care eu le am văzut vreodată.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza