Bârfe in the city, Keep it simple...

Drumul oului de la găină în farfurie

Am trecut şi eu, ca mai toată lumea, prin perioada munţilor de cartofi prăjiţi acoperiţi cu alţi munţi de brânză rasă, a fast-food-ului şi a Colei pe post de apă. Apoi am mai crescut, am mai citit, mi-am mai găsit un ficat obosit, un colesterol exagerat şi am început să învăţ să mănânc mai sănătos. Nu am căzut în vreo extremă, ci pur şi simplu mă învăţasem să mănânc lucruri simple şi mai puţin procesate.
Când am început diversificarea fiică-mii, lucrurile mi s-au părut mai serioase şi am căutat să îi dau, mai ales în primii ani, produse din surse sigure. Cele mai multe veneau de la mama din curte, inclusiv puii şi ouăle. Pe timpul iernii însă ouăle deveneau istorie, aşa că apelam la cele din magazin. Şi, ca mai orice părinte atent la sănătatea copilului său, mâna mi se ducea mereu pe cartoanele cu ouă bio-eco. Dar trebuie să vă recunosc că până de curând nu am ştiut care este diferenţa între acestea şi celelalte categorii.
Am avut însă ocazia de curând să aflu diferenţe, asemănări şi multe altele, într-o vizită #cumseface, pusă la cale de Toneli, Frisomat şi Poultec, practic de la producatorul de ouă la contructorul halelor şi producatorul echipamentelor, inclusiv al calculatoarelor care controlează totul în hale.

Acum, să începem cu ouăle astea bio, de la căutam eu mereu. Sunt ouă ce provin de la găini care nu trebuie să fie stresate, care trebuie să aibă câte 4 metri pătraţi de păşune iar în adăpost să nu fie mai mult de 6 pe metru pătrat, care trebuie hrănite cu cereale ecologice, vitamine organice şi să nu ingereze niciun fel de substanţe chimice, pesticide, conservanţi, hormoni sau antibiotice. Ele sunt marcate cu cifra 0 pe coajă.
Ouăle din categoria 1 sunt cele provenite de la găini crescute în hale, dar au şi acces în aer liber.
Ouăle din categoria 2 provin de la găini crescute doar în hală.
Ouăle din categoria 3 provin de la găini crescute pe baterii.
Hrana este aceeaşi la toate găinile din categoriile 1-3 iar diferenţa de categorie şi preţ provine din nivelul de stres la care sunt supuse găinile. Cât priveşte diferenţele nutriţionale, oamenii de ştiinţă nu au ajuns încă la o concluzie comună. Unele studii arată că aportul nutriţional este acelaşi, lucru susţinut şi de medicii de la Toneli, în timp ce altele vorbesc despre calităţi superioare deţinute de ouăle ecologice.
Acum – ce-am observat/aflat eu în vizita aceasta şi mi se pare important să ştiţi şi voi:
• Halele în care sunt ţinute găinile sunt dotate cu instalaţii de ultimă generaţie şi sunt automatizate, asistate de calculator. Temperatura, umiditatea, hrana şi apa, toate sunt reglate sau furnizate cu ajutorul computerului.

• Găinile sunt hrănite cu cereale îmbogăţite cu minerale şi vitamine.
• Traducerea codurilor de pe coaja ouălor: Prima cifră – categoria, următoarele 2 litere – ţara de provenienţă, următoarele 2 – judeţul în care se află ferma, ultimele 3 cifre – numărul fiecare ferme. Sub ele găsiţi termenul de valabilitate.
• Ouăle se păstrează între 5 şi 18 grade Celsius şi au termen de valabilitate de 28 de zile.
• Drumul de la fermă la magazin este extrem de rapid. Odată culese, ouăle pleacă spre centrul de ambalare. Acolo stau cel mult 2 ore, apoi sunt sortate, dezinfectate şi ambalate. Şi aici totul este automatizat. Există o maşinărie cu ultrasunete care verifică cojile şi aruncă tot ce este spart sau crăpat. Ouăle murdare au şi ele aceeaşi soartă.

Detectorul de culoare identifică ouăle roşii de cele albe şi le separă. O altă parte din utilaj detectează şi îndepărtează ouăle cu pete de sânge în interior. Apoi toate ouăle intacte sunt dezinfectate cu ajutorul razelor UV iar apoi alese în funcţie de greutate şi împărţite în 4 categorii, precum hainele: S, M, L, XL.

Sunt trimise ulterior la ambalare şi de acolo, urcate în camioane şi trimise către magazine.
• Zilnic, de aici pleacă spre magazine peste un milion de ouă iar cererea este în continuare mai mare decât oferta. Tocmai din acest motiv, cei de la Toneli au construit acum o hală imensă, cu capacitate de 20.000 de găini.

 

• Un lucru pe care nu îl ştiam este existenţa ouălor îmbogăţite cu Omega 3(acizi esenţiali pentru sănătatea noastră, mai ales a unora ca mine, care au probleme cu colesterolul) şi a celor îmbogăţite cu Seleniu(antioxidant).
• Diferenţa de culoare a gălbenuşului nu are legătură cu locul de trai al găinii, ci cu hrana. Gălbenuşul mai colorat provine de la o găină care a consumat mai mult porumb.
• Pentru că în România mai există o singură fermă de reproducţie a găinilor ouătoare, care nu are cum să acopere necesităţile, cei de la Toneli importă pui de o zi.
• România e singura ţară din comunitatea europeană care ţine ouăle la frigider iar consumul anual la noi este de 250.000.000 de ouă.

Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici şi aici.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza