Bârfe in the city, How they beat us, Hurry no Worry, Keep it simple...

Diversificare, mofturi si alte distractii de inceput de maternitate

Oana ne explica astazi ce putem face in cazul in care copilul refuza sa manance. Sigur, noi nu credem ca exista copii care mor de foame, daca au mancare la dispozitie, dar depinde de la caz la caz, unii poate sunt dezinteresati, altii poate s preocupati de restul vietii. Na, ca si noi adultii. Mie, de exemplu, nu mi s a intamplat niciodata sa uit sa mananc sau sa n am timp sa mananc. Nu exista asa ceva

  1. Povestii copilului despre alimente sau despre ce inseamna acest moment pentru amandoi.La finalul zilei puteti sa ii spuneti “m-am bucurat mult ca am avut ocazia sa petrecem timp impreuna gatind” sau “a fost minunat sa…”.
  2. Responsabilizati membrii familiei. Putei alege sa faceti cumparaturile impreuna daca sunt copilasii mai mari si ulterior oferiti-le o responsabilitate in spalarea alimentelor (pentru cei mai mici) sau amestecarea ingredientelor pentru cei mai mari.
  3. Serviti masa in farfuriile frumoase, puneti servetele asa cum ati face la un restaurant, puteti tipari chiar si meniuri daca aveti timpul necesar sau copiii sunt mai mari si apreciaza. O alta optiune ar fi sa faceti un picnic in aer liber pe covorul din sufragerie sau in curtea bunicilor. E important sa va ganditi ce le-ar face placere copiilor si totodata sa reduceti la minim frustrarile pe care le aveti in familie la masa.
  4. Discutati cu partenerul/partenera si cu toti copiii sa fie prezenti cand dati congul si asezati masa. Ideal ar fi sa asezati impreuna masa fiecare cu rolul sau.
  5. Laudati actiunile copiilor si nu uitati in timpul mesei sa le multumiti fiecaruia pentru sprijinul oferit sau sa evidentiati lucrurile bune pe care le-a facut.
  6.  Fiti fermi cand stabiliti regulile la masa: televizor, jocuri pe telefon, jocuri de alt fel sunt reduse. Discutati inainte de masa aceste aspecte cu el/ea/ei nu cedati in timpul mesei.
  7. Intelegeti ca ia timp pentru a inregistra progrese si acceptati ca daca nu aveti acum sau maine dispozitia necesara pentru a incepe acest proces e mai bine sa amanati decat sa incepeti sa va opriti la jumatatea drumului.
  8. Impuneti obiective clare, masurabile pe care sa le puteti duce la indeplinire destul de usor mai degraba decat unele idealiste care sa va dezamageasca. Cresteti ulterior lucrurile pe care vi le propuneti!
  9. Fiti toleranti cu voi insiva si nu va blamati cand in ciuda eforturilor unui dintre copii are o criza de plans sau suparare exact in acel moment! Intelegeti ca adesea copiii aleg momentul mesei de seara pentru a-si arata frustrarile acumulate in timpul zilei sau in week-enduri cand dupa un moment frumos el reactioneaza agresiv. Aceste lucruri au cel mai adesea un substrat dureros pe care il pot activa doar intr-un moment in care ei se simt in siguranta: la masa, in week-enduri, in vacante. Au nevoie sa se simta fericiti pentru a spune”supar” in alte cuvinte si cu alte actiuni. Poate parea profund dar incercati sa ii urmariti. Pe scurt “iesirea” pe care nu o suportati ca a avut-o copilul la masa isi poate avea radacinile intr-un conflict cu un prieten sau cu un alt copil la gradinita, teama de abandon, iar nelinistetea parintilor si reactia exagerata este adesea oboseala si stresul de la munca sau nelinistitile fiecaruia dintre noi.

Acest articol este o opinie personala. Nu voi intra in cauzele psihologice care il pot determina pe copilas sa manance si nici in cele medicale – cand este bolnav.Acestea trebuie avute in vedere la fel de mult si va sfatuiesc din toata inima sa nu le neglijati.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza