Keep it simple...

Despre încredere

disclaimer: nu fac parte dintre cei/cele care cred ca bolile se trateaza cu dragoste, nu cu medicamente, cred in vaccinare, cred in antibiotice, cred in medicamente in general, insa cu limita. sper ca cei care vor citi acest text vor intelege ceea ce vreau sa spun, nu vor porni intr-una dintre modernele cruciade, campanii anti sau pro vaccinare, etc.
Un articol recent despre analizele prea multe pe care le facem copiilor – zeci de exudate faringiene sau nazale pe an- mi- a amintit de următoarea situație.
Prin iarnă  am fost cu Smaranda la 2 doctori pediatri diferiti, doctorul ei fiind plecat o perioada mai lunga de timp. Prima data tusea rau, a doua oara avea febra 39 si se plangea ca o doar in gat (Smaranda nu prea se plange de nimic, plus ca e epidemie de scarlatina, se jucase cu copii care ulterior au facut scarlatina sau au iesit pozitiv la testul de streptococ)
Prima data am fost la un spital de urgenta, doctorita, foarte draguta, chiar mi a placut mult, a vrut sa imi dea antibiotic, i am zis ca eu nu cred, pentru ca o stiu pe Smaranda, dar ca revenim in 2 zile la control si daca nu a fost eficient tratamentul, ii da antibiotic. Am revenit, tratamentul functionase, doctorita a fost foarte fair, mi-a zis ca a coborat din garda practic cu reteta scrisa, pentru ca era sigura ca va fi nevoie, dar ca se bucura ca nu este asa.
A doua oara, acum, recent, am fost la o alta doctorita, cu multa experienta, care s-a uitat in gatul ei, mi -a spus ca e foarte inflamat si ca sa incercam un antibiotic. I-am spus si ei ca as prefera sa mai asteptam o zi doua sa vedem cum evolueaza si ca abia apoi sa decidem. Mi-a trecut antibioticul pe reteta, totusi, in caz ca era nevoie. N-a fost, nici de data aceasta, din fericire.
Ce vreau eu sa spun de fapt e ca intr-un fel pare ca nici doctorii nu mai au incredere in capacitatea organismului de a lupta singur. Sigur ca e nevoie de antibiotic- Smarandei i-am dat pana acum o singura data, la o otita- daca se dovedeste in urma analizelor ca e cazul de antibiotic. Sigur ca i-as fi dat, daca s-ar fi dovedit in ambele situatii ca este nevoie. Cred insa ca trebuie sa invatam mai multe despre organismul nostru si despre cum se apara el. Si cum il bombardam uneori cu medicamente, care repara pe o parte, dar te lasa descoperit pe alta parte.
Nu i-am dat Smarandei antibiotice, asta nu inseamna ca nu a fost expusa la ele si ca nu capata rezistenta la unele dintre ele. Da, in mare aducem carne de la tara sau de la furnizori bio, da, in general legumele pe care le luam sunt bio, da, in general mananca destul de controlat. DAr controlul asta se cam termina odata cu intrarea in comunitate, cu mancatul la gradinita, cu mersul la restaurante, samd. Nu poti sa verifici tot timpul ce provenienta au produsele, daca nu vrei sa te duci cu capul destul de repede. Si uite asa, un organism de copil, pe care tu stii ca l-ai ferit cat ai putut, are totusi probabil o destul de mare cantitate de antibiotice, sa spunem, pe care trebuie sa o proceseze. De aia e buna moderatia, de aia e buna atentia, de aia e bine sa avem incredere si in organism in sine. PEntru ca pana la un punct, poate singur.
Sunt de inteles medicii care prescriu rapid, e scoala pe care au facut-o, plus ca au o cantitate mare de pacienti, vor sa rezolve rapid, fiecare pe partea sa. Ar trebui insa poate privit organismul ca un intreg, nu doar ca parti care trebuie facute sa arate ca noi, in 2 timpi si trei miscari.
ps: alegeti-va cu atentie sursele de informare. Cititi pe site-urile acreditate, oms, etc, nu pe toate fituicile cu aparenta de medicina. alegeti-va cu atentie si pediatrul copilului. e extrem de important si va ajuta foarte mult. Smaranda a avut parte de 2 oameni minunati.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

1 Comentariu

  • olteanu irina 3 august 2015 at 12:51 PM

    Da, chiar asa e! Tocmai de-asta am scris si noi articolul de mai jos 🙂
    http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/proteina_c_reactiva_si_administrarea_antibioticului

  • Comenteaza