Keep it simple...

Despre cum putem sa prevenim cancerul de san

 

 

Este cunoscuta incidenta crescuta a cancerului mamar la femei si – in acest context -importanta preventiei acestuia. Regulile clasice spun ca peste 35 de ani (40 dupa alte studii) ar trebui facuta o mamografie anuala,  completata sau nu cu o ecografie. Tot aceste reguli mai spun ca femeia trebuie sa se autopalpeze cu atentie pentru a depista eventuale anomalii.

In realitate, lucrurile nu stau asa simplu: autopalparea este ineficienta in cele mai multe cazuri si oricum permite depistarea tardiva a nodulilor, iar mamografia, pe langa faptul ca este iradianta, are limitele ei legate de structura sanilor si de datele relative pe care le ofera in caracterizarea consistentei nodulilor. Toate acestea fac ca numarul biopsiilor inutile de san sa creasca, ceea ce devine o  problema reala.

Noi studii arata ca ecografia ductala cu elastografie poate fi folosita cu succes in screeningul mamar si poate caracteriza corect nodulii la toate grupele de varsta. In plus este o metoda neiradianta, ieftina si repetabila – pentru cazurile neconcludente. Completarea acesteia cu mamografia si mai ales RMN pare a fi solutia logica care castiga tot mai mult teren si pe care o folosim si noi in clinica noastra, cu rezultate foarte bune atat in diagnosticare cat si in ceea ce priveste confortului pacientei.

Ecoterapia (Echopulse) vine sa ajute si mai mult algoritmul diagnostic si tratamentul fibroadenoamelor mamare. Acestea sunt tumori benigne solide, foarte frecvente care -odata gasite – trebuiau monitorizate imagistic la fiecare 6 luni, ceea ce nu era foarte comod si nici ieftin. In plus, exista prezent riscul degenerarii lor maligne, risc mai ridicat decat in cazul chisturilor.

echo2

Ecoterapia (Echopulse) foloseste un fascicul de inalta intensitate de ultrasunete care este focalizat asupra nodulului si il coaguleaza la cca 85 grade, fara a afecta tesuturile invecinate si tegumentul. Este deci o metoda neinvaziva, care evita operatia, dar si stresul legat de eventuala degenerare a fibroadenomului.

Terapia dureaza cca 30-40 de minute, se face cu anestezie locala sau sedare intravenoasa si are efecte secundare minime (inrosirea tegumentului, senzatie de arsura locala sau durere locala), toate cu durata de cateva minute pana la cateva zile. Nodulul se reduce cu cca 60% in primul an, nu dispare complet, dar se inactiveaza.

Aceasta terapie se efectueaza de cativa ani in anumite state occidentale (Franta, Germania, Marea Britanie), cu rezultate foarte bune si – in sfarsit – putem sa o facem si noi – Bio Terra Med fiind singurul centru medical din Europa de Est care a primit licenta de a realiza interventii cu EchoPulse. Aparatul este fabricat in Franta de catre compania Theraclion – ai caror parteneri am devenit, este robotizat si are un soft foarte performant care face procedura foarte sigura si reduce riscul complicatiilor.

Iata deci, ca o metoda terapeutica moderna, care foloseste ultrasunetele nu numai in scop diagnostic, ci si ablativ, poate fi inclusa si in lista mijloacelor moderne de preventie a cancerului de san. Studii serioase se desfasoara in prezent pentru extinderea acestei terapii si la tumorile maligne, iar rezultatele sunt foarte promitatoare si urmeaza sa fie comunicate in viitorul apropiat.

In aceste context, vom fi printre primii care le vor implementa, avand avantajul achizitionarii acestei aparaturi de top.

 

  • Dr. Cornel Lungu este singurul medic din Estul Europei care a primit avizul de a realiza interventii cu EchoPulse si poate fi gasit la Centrul medical Bio Terra Med. Cu el ne vom intalni joi, pe 6, la o discutie despre preventia cancerului la san

lungu

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza