Hurry no Worry, Keep it simple...

Cum alegem cea mai buna scoala pentru copiii nostri?

Zilele trecute, cumnata mea m-a intrebat ce as alege intre o scoala privata si una de stat. Baietelul cel mare al fratelui meu urmeaza sa intre in clasa pregatitoare anul viitor.

Asta mi-a adus aminte de calvarul, incertitudinea si perioada absolut chinuitoare care au precedat inscrierea lui Matei la scoala.

Inscrierea la scoala ar trebui sa fie cel mai banal si lipsit de complicatii lucru dar nu este deloc asa.

Pentru ca, in Romania, insa, lucrurile sunt absolut relative (daca invatatoarea e buna, scoala sta sa cada, daca scoala e noua sau renovata, ii lipsesc cadrele didactice si asa mai departe), parintii trebuie sa se supuna unor dileme groaznice.

 

Revenind la intrebarea cumnatei mele.

Nu sunt neaparat adepta scolii private cu orice pret. Dar sunt clar impotriva sistemului de stat.

In clasele 1-4, cred ca e mai bine sa cauti o invatatoare care sa se potriveasca stilului si conceptiei tale despre scoala. Personal, mi-am dorit pentru el o invatatoare care sa aiba simtul umorului, sa nu faca diferente intre copii, sa fie exigenta fara a fi inflexibila, intrun cuvant, sa fie…umana. Si am avut norocul sa gasesc fix asa ceva, la scoala nr. 17 Pia Bratianu.

Scoala nr.17 Pia Bratianu

Din clasa a cincea, insa, lucrurile se complica si merg spre rau. De abia de aici incolo, se simt lacunele grave din sistem, dezinteresul major al unor profesori, neputinta lor de a starni interesul unor generatii care sunt din ce in ce mai greu de cucerit si de stimulat.

In ceea ce priveste sistemul privat, si aici trebuie facute diferentieri.

Atata timp cat aceste scoli sunt obligate sa mearga pe programa de stat, nu stiu cat se justifica o cheltuiala deloc neglijabila pentru niste servicii mai bune. Desigur, conteaza ca spatiul in care invata copilul tau este frumos, luminos, ca mananca o mancare buna la pranz, ca invata numai dimineata samd., insa cred ca, pana la urma, nu asta ne dorim neaparat atunci cand decidem sa scoatem niste bani din buzunar pentru educatia copilului nostru.

  • Una dintre scolile cele mai laudate din Bucuresti este Liceul Francez, aflat in nordul Capitalei, care lucreaza dupa programa franceza, de la gradinita pana la liceu. Am auzit lucruri bune si despre Scoala step-by-step.
  • Liceul Francez Anna de Noailles

    Scoala step-by-step

  • Mie, personal, insa, cel mai mult si mai mult imi place scoala Waldorf. Este de stat (deci nu implica niste cheltuieli pe care unii nu si le permit), copiii sunt atrasi catre scoala, exista o relatie speciala intre copii, profesori si parinti, se incurajeaza mult creativitatea si inclinatiile naturale ale fiecaruia si sunt sustinuti foarte mult parintii sa se implice in activitatile copiilor. Am prietene care au copii la Waldorf  (la Ita Wegman) si sunt extrem de multumite.

Oricum ar fi, insa, oricare ar fi ea, luati in calcul ca scoala pe care o alegeti sa fie aproape de casa. Nu neglijati acest aspect extrem de important din doua motive: unu, ora in plus pe care o petreceti in trafic inseamna trezit mai devreme/ajuns mai tarziu acasa/timp mai putin pentru voi si familia voastra, doi, cand va veni momentul sa lasati copilul sa mearga singur la/de la scoala, nu va veti dori sa strabata tot orasul.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza