Keep it simple...

Bătrânii despre copii. 10 credinţe şi zicale stupide

 

 1. Unde dă mama (sau tata), creşte. Da. Creşte. O vânătaie, o frică, o traumă. Nimic bun sau educativ nu poate ieşi din bătaie. Dacă ultimul tău argument în faţa unui omuleţ de nici juma’ de metru este o palmă sau mai rău, înseamnă că eşti un om mai mic decât el (şi aici nu mă refer la statură).

 2. NU ţine copilul în braţe că se învaţă. Adevărul e că nimic nu poate fi mai periculos decât obişnuinţa unor braţe calde, a unei legănări, a unei siguranţe la pieptul mamei. Şi cât o să-i puteţi ţine în braţe? Până pe la 2 ani cel mult, fizic vorbind.

  photo credit: Grandma Love via photopin (license)

  photo credit: Grandma Love via photopin (license)

 3. Bebeluşul trebuie să-l laşi să plângă până se învineţeşte pentru că se „alintă”. Şi ce-aţi vrea să facă la câteva luni? Să facă studii de latină? Să rezolve ecuaţii? Ghemotocul ăla face singurul lucru pe care ştie să-l facă: să ceară şi să simtă prezenţa mamei lângă el. Dacă îl laşi să plângă, el nu va „învăţa” o lecţie din asta, la doar câteva luni.

  photo credit: Crying via photopin (license)

  photo credit: Crying via photopin (license)

 4. Bebeluşul cere el singur de mâncare, când vrea el, atunci trebuie hrănit. Vă spun din experienţa mea, şi a altor mămici, că este o prostie imensă. Din cel puţin două motive: atât programul lui cât şi al părinţilor va fi un haos total şi se va obişui să mănânce foarte mult şi la orice oră. Am suspiciunile mele că tendinţa spre obezitate chiar de aici porneşte.

  photo credit: Crying via photopin (license)

  photo credit: Crying via photopin (license)

 5. Bebeluşul trebuie să doarmă la el în pătuţ. Bun, şi dacă plânge toată noaptea, ce te faci? Poţi să te scoli de o sută de ori pe noapte, să te duci la el, să te întorci în pat şi tot aşa? Şi dacă se îmbolnăveşte, nu trebuie să dormi cu el, să-l verifici noaptea? Ideal aşa ar fi, să doarmă singur, dar şi la copil, ca şi la maşină, recomandările din „cartea tehnică” sunt făcute pe baza unor condiţii aseptice, de laborator. Cum nu trăim în laborator, cred că e perfect omenesc să ne permitem şi emoţii, slăbiciuni, sentimente şi câte o dimineaţă de răsfăţ toţi 3 (sau 4, sau 5) în pat.
 6. Aoleu! Are 1 an şi nu merge sau nu vorbeşte sau nu rezolvă puzzle-uri, Încetaţi să mai faceţi comparaţii cu alţi copii! Dvs. râdeţi la fel de mult ca şi colegul de birou sau vorbiţi la fel de mult ca vecina de scară? Nu?? Şi atunci??
 7. Să nu cumperi nimic bebeluşului înainte de a se naşte. Ei, bravo! Şi ce te faci când ai „produsul” în faţa ochilor şi nimic cu ce să-l îmbraci? Te vezi nevoită să trimiţi soţul la shopping, când el oricum are de alergat după certificatul de naştere al copilului şi nu mai ştie de capul lui şi te vei trezi că îţi vine cu haine pentru copii de 2 ani.
 8. Să faci copilului frecţie cu spirt dacă are febră. Niciodată, repet, niciodată nu se face asta! Spirtul este un alcool care pune sângele în mişcare şi, prin urmare, creşte febra, nu o scade.4609884943_92a5bc7b94
 9. Bebeluşul „pofteşte” la ce mâncăm noi. Altă tâmpenie. Până la 6 luni, un bebeluş nu „pofteşte” din simplul motiv că nu are noţiunea diverselor alimente şi gusturi. Este doar curios.
 10. Să-l îmbrăcăm gros p-ăla micu’. În general, scoatem un deget pe geam şi dacă nouă ni se pare călduţ înseamnă că este frig de-a dreptul pentru bebeluş, aşa că-i îndesăm 2 căciuliţe pe cap şi 3 dresuri.Ca şi contraargument, vă ofer ce mi-a spus în maternitate o doamnă pediatru cu foarte multă experienţă, lucru care mi-a rămas în cap: „Copilul este şi el tot un om, doar că mai mic. Dacă ţie ţi-e cald şi lui îi e cald şi dacă ţie ţi-e frig şi lui îi e la fel de frig.”

  photo credit: baby walking via photopin (license)

  photo credit: baby walking via photopin (license)

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza