Keep it simple...

A venit vacanța cu trenul din Franța!

A fost un an greu. A schimbat clasa, școala, profesorii. A intrat în clasa a cincea. A schimbat programul.

A plecat dintr-un mediu unde aerul era mai rarefiat și a ajuns într-un loc unde a învățat că oamenii sunt foarte diferiți, că unii trăiesc mai greu și că viața este dură pentru unii încă din copilărie.

S-au certat, s-au împăcat, s-au împrietenit, s-au dezprietenit, s-a mutat din bancă ba cu unul, ba cu altul.

A învățat să meargă singur. Cu troleibuzul, cu metroul. A învățat cât costă o călătorie de autobuz și ce bune sunt merdenelele de la metrou.

A început să meargă cu colegii în parc. Să se bucure de independență. Și de copilăria la limita adolescenței.

Și-a câștigat singur bănuții. Pentru că a luat bursă. Și a înțeles că banii munciți de tine au altă savoare. Și a început să se chivernisească singur.

S-au lovit de prejudecățile și obtuzitatea unor profesori. Dar s-au și îndrăgostit de prima profesoară din viața lor, pe care au implorat-o să nu plece de la anul. Profa de română. Care le-a dat numărul ei de telefon și vorbește cu ei pe whatsapp, îi încurajează să se manifeste și îi iubește, așa, gălăgioși, vindicativi și plini de personalitate cum sunt.

Au început să înțeleagă că trebuie să-și asume ceea ce fac pentru că nu mai e „doamna” care să-i ocrotească și să le caute scuze. Ai făcut o prostie, trebuie să plătești.

A fost un an greu, dar frumos. Cu multe schimbări, dar marele câștig e acela că a înțeles că schimbarea e motorul vieții. Și că nu trebuie să-ți fie frică de ea, ci s-o savurezi.

De fapt, este primul an în care m-a spus că îi pare rău că se termină școala. Cu un mic amendament: „într-un fel” îi pare rău…:-) Dar tocmai „felul” ăla e cel care contează.

 

sursa foto: worshipingwithchildren.blogspot.com

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza