How they beat us, Keep it simple...

6 lucruri pe care ar fi bine să nu le faci cu copiii altora

Zilele trecute mă plimbam prin Centrul Vechi cu o prietenă și băiețelul ei de câteva luni. Și, în timp ce stăteam noi de vorbă vedem un tip care se repede de nicăieri la copil, se bagă așa, cumva, peste el în cărucior și, tot numai un zâmbet, pune mâna pe el: “Ooh, such a cute baby, he is delicious” și ce mai zicea el acolo.

Noi ne-am uitat cumva urât și chiar dacă intenția omului fusese una nevinovată, acele noastre de arici-mamă ne-au ieșit imediat. Nu știu de unde era tipul, poate că la el în țară e ceva normal, dar la noi ar fi indicat să:

  1. Dacă sunt bebeluși, nu-i pupi pe față și nici măcar pe mâini, pentru că ei își bagă mânuțele în gură. Nu te repezi la ei să-i atingi sau să-i iei în brațe dacă sunt străini.
  2. Nu îi educi în gura mare când ți se pare că fac ceva ce contravine normelor tale de morală. Au părinți, lasă-i pe ei să facă asta. Nimic mai deranjant decât s-auzi pe cineva dojenind un copil strain: “Auzi, măi, copile, pe tine nu te-a învățat mama ta să nu arunci cu pietre în baltă?!” Poate că l-a învățat dar copiii nu sunt niște roboței capabili să reproducă oriunde, oricând tot ce i-ai învățat tu.
  3. Nu dai de mâncare altor copii! Nu știi, poate respectivul are alergie la pufuleți, poate mama lui nu e de acord ca fiul/fiica ei să fie îndopată cu merdenele sau poate copilul acela are un regim alimentar strict. În cel mai rău caz, dacă nu-ți poți stăpâni altruismul, întrebi părintele ÎNAINTE să oferi ceva de mâncare.
  4. Nu-i dai voie să facă ceva ce știi că părintele i-a interzis în mod clar. Dacă mama lui nu-l lasă să se joace cu câinii, poate că are un motiv bine întemeiat și nu e cazul sa faci tu pe eroul ca să te poți mai apoi lăuda: “Eu l-am învățat p-ăsta micu să nu-i mai fie frică de câini ,că dacă era după maică-sa…”
  5. Dacă ai un bebeluș în grijă, nu vii cu propriile reguli și nu ignori recomandările părinților. Dacă ei ți-au zis ca, în caz de febră, să te duci la spital, te duci la spital, nu te apuci să-i pui foaie de pătlagină pe frunte sau șosete cu oțet în picioare, pe motiv că așa făceau și bunicii noștri și uite ce bine am ajuns. Nu știu dacă am ajuns chiar atât de bine.
  6. Nu-ți pune copilul în inferioritate față de alți copii străini. Cunoașteți modelul: “Ia uite la fetița asta ce frumos se joacă, tu de ce nu poți așa?” sau “Uite la băiețelul ăla cum dă și altora din jucăriile lui, tu de ce nu faci așa?” E umilitor pentru copilul tău și total contraproductiv. E ca și cum ți-ar spune soțul tău pe stradă: “Ia uite la tipul ăla, ce nevastă suplă și aranjată are! Tu de ce nu poți fi așa?”

 

sursa foto:www.kidsintransitiontoschool.org

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza