Keep it simple...

5 metode spartane de educare

Cu riscul de a părea lipsită de inimă, radicală sau chiar nebună de-a dreptul trebuie să vă spun (şi ştiu că o să mă înţelegeţi) că la un moment dat, vorba dulce mult(ă) enervare aduce.

Sătulă să tot repet ca un disc zgâriat veşnicul „Matei, te rog să…” sau „Matei, te rog să nu…” sau „Matei, nu ai voie să…” am ajuns la concluzia că trebuie să trec la fapte.

Prin urmare, iată cinci metode de educare despe care vă garantez că au funcţionat.

 1. Ascunsul după copaci

Cât era mic, Matei se smulgea din mâna mea şi o lua la goană pe stradă, prin parc sau pe unde apuca. Şi totul, cât ai clipi din ochi. Era de ajuns o secundă să slăbesc strânsoarea şi o lua la sănătoasa.

Aşa că, într-o zi, în Herăstrău, am ajuns într-un loc sigur (fără apă sau obstacole prin jur) şi m-am pitit după un copac. Vizibilitatea era perfectă, eu îl vedeam, el pe mine, nu. Am stat ceva după copacul ăla, vă asigur. Când şi-a dat seama că e singur, prima reacţie a fost să se blocheze. Au urmat strigătele de „mamaaa”, panica, alergatul în zig-zag, iar strigătele şi lacrimile în şuvoi. Secretul e să vă stăpâniţi şi să nu ieşiţi imediat din ascunzătoare. Nu e uşor, asta e clar, dar de atunci nici că s-a mai smuls din mâna mea. 1 la 0 pentru mine!

copac

photo credit: 080426 via photopin (license)

 1. Plecatul intempestiv

Fie că vorbim de crize de isterie din motive oarecare, de tăvălit pe jos, de obrăznicii la vreo petrecere, medicamentul amar se numeşte: „Plecăm!” Dar nu oricând, ci atunci când îi e lumea mai dragă. Adică, atunci când sunt copiii mai mulţi, clovnul mai haios sau desertul mai dulce. Atunci, vă ridicaţi calm de la masă şi plecaţi. Când ajungeţi acasă, îi explicaţi şi de ce aţi plecat şi ce a ratat. Va durea, vă asigur, şi va fi o experienţă de neuitat. Pentru el.

 1. Finanţele proprii

Atâta timp cât va dori lucruri pe care le veţi plăti dvs., nimic nu va fi de ajuns şi nimic nu va fi prea scump. Nici lego-ul de 5000 de piese, nici ultima colecţie de pietre_maşinuţe_reviste_dvd-uri sau Dumnezeu mai ştiu eu ce.

Dacă îi veţi da din când în când nişte bani ai lui şi îi veţi spune că atunci când vrea ceva şi-l poate lua din banii lui, veţi vedea că lucrurile se schimbă dramatic. Şi asta din simplul motiv că va constata că totul este foarte scump atunci când ai doar 100 de lei în buzunar!

 1. Deprivarea de mâncare

Aia e prea moale, aia e prea tare, aia e prea sărată, aia e prea dulce, aia am mâncat şi ieri, aia nu ştiu ce are dar nu-mi place. Mofturile la mâncare nu pot fi tratate decât într-un singur fel. NU-i mai daţi nimic de mâncare după ce refuză cinşpe sortimente ce ar face invidios până şi pe un masterchef. Până când? Până când, răpus de foame, va constata că până şi pâinea cu unt poate fi o delicatesă. În niciun caz nu faceţi mâncare special pentru el şi în niciun caz nu alergaţi cu mâncarea după el prin casă.

mancare

photo credit: IMG_5089 via photopin (license)

 1. Silenzio stampa

V-a supărat rău de tot? Nu-i mai spuneţi nimic. Dar nimic, nimic, Tăcere totală! Obişnuit cu veşnicele cicăleli pe care nici nu le mai aude, acest nou tratament va avea un impact năucitor asupra lui. Precizaţi-i doar că v-a supărat atât de tare din cauză că….încât nu mai aveţi ce discuta cu el. Tăcerea dvs. va aduce mai multe păreri de rău în inima lui decât o mie de vorbe furioase.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

5 Comentarii

 • Limonada Gorbaciov 20 august 2015 at 11:01 AM

  “Do you think this funny” ?!!?

  Ati luat-o rau pe “aratura”… Un om normal la cap ar DIVORTA in secunda 2, dupa asemenea ORORI :(((

  • Gaby 20 august 2015 at 3:07 PM

   Madam Limonada (aka Acritura fara umor) eu le-am incasat pe toate ca si copil, plus palmele la fund cand faceam crize de printesa neinteleasa. Am ajuns un om independent, cu o gandire sanatoasa, cu un nivel normal de respect si stima de sine, fara fumuri si fite, care ii respecta pe cei din jur si pretinde respect la randul sau. Asta pentru ca am fost educata sa fiu realista si sa-mi cunosc locul in schema universala a lucrurilor de mine. Matale probabil o sa cresti printisori si printesuci care la primul contact cu societatea (la gradinita) o sa sufere niste dezamagiri crunte….

 • Ioana 20 august 2015 at 11:33 AM

  Funny nu e dar odata ce ajungi parinte devii mai tolerant cu ceilalti parinti si cu metodele lor. Eu zic ca 3 si 5 sunt chiar utile. Aia cu copacul este un pic prea mult pentru mine iar cea cu plecatul ar genera crize de isterie prea mari, in cazul copilului meu, plus ca nu stiu daca pedepsele astea, oferite totusi la o distanta temporala de nazbatiile copilului, functioneaza si il fac sa inteleaga de ce a fost pedepsit.
  Am auzit la mai multi parinti de metoda cu mancatul, intradevar nu a murit nimeni de foame, eu zic ca trebuie aleasa o cale de mijloc, nici sa alergam dupa ei cu mancare facuta special pentru ei, cred ca se poate ajunge la un compromis si cu copiii si daca nu se poate, pana la urma ii razbeste foamea.

 • irina 20 august 2015 at 11:40 AM

  Vreo 3 am bifat si eu :))

 • Iissa 21 august 2015 at 2:48 AM

  Amen aș zice deși nu le-am bifat pe toate dar m-am regăsit, ca mama, în metodele tale 😁 Da, copilul trebuie să învețe/înțeleagă consecințele faptelor lui, și îi va prinde bine și mai târziu.

 • Comenteaza