Cu siguranţă sigilarea dentară este recomandată ca metodă de prevenţie a cariei dentare. Specialiştii spun ca Aceasta reduce riscul apariţiei cariilor pe zona ocluzală cu peste 90%, însă numai dacă este însoţită de o igienizare orală corectă, de vizita periodică la medicul dentist (o dată la 6 luni, pentru controlul periodic, periaj profesional şi pentru verificarea integrităţii acesteia, dat fiind că anumite alimente dure sparte între dinţi o pot deteriora).
Sigilarea dentară este foarte importantă şi în cazul molarului de 6 ani. Cei mai mulţi părinţi nu ştiu că molarul de 6 ani nu înlocuieşte nici un dinte de lapte şi nu observă când acesta îşi face apariţia pe arcadele dentare (eu, de exemplu, nu stiam si nici n am avut habar cand i a aparut maseaua asta Smarandei). Molarul de 6 ani rămâne în cavitatea orală până la bătrâneţe, este punct de sprijin pentru aparatele ortodontice şi reprezintă un stâlp important pentru viitoarele lucrări protetice din perioada adultă, astfel că necesită o îngrijire specială. Pe perioada erupţiei dintele prezintă un relief abrupt şi retentiv, astfel că în combinaţie cu o igienă deficitară (dintele este situat în spate, periajul este superficial) acesta prezintă un risc crescut de apariţie a cariei dentare. Este foarte important ca sigilarea să se facă imediat ce dintele a erupt.
CUM SE FACE SIGILAREA
Este foarte simplu de aplicat. Pe suprafaţa ocluzală/masticatorie a dinţilor laterali (molari sau premolari, în cazul copiilor mai mari) se pensulează o peliculă sigilantă, extrem de aderentă de smalţ, care apoi se fotopolimerizează.
Sigilarea dentară poate rezista pe un dinte perioade lungi de până la 2-3 ani, însă, după cum spuneam, vizita la medicul dentist este importantă. La Dentestet copiii beneficiaza de o perioadă de garanţie, în care sigilarea se completează/se reface gratuit. Asta insa doar cu conditia ca pacientul sa mearga la toate controalele periodice.
IMPORTANT DE STIUT
OMS – Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră sigilarea drept cea mai sigură metodă de prevenire a cariei dentare la copil, alături de fluorizare şi de o igienă dento-alimentară riguroasă.
Studiile realizate de AAPD (Asociația Americană a Medicilor Dentiști Pediatri) arată faptul că progresia cariilor la dinții sigilați este de 2,6%, spre deosebire de 12,6% în cazul dinților care nu au fost sigilați.
Principalele beneficii ale sigilării :
-reduce riscul apariţiei cariei dentare cu peste 90%
-este indicată atât pentru dinţii temporari (de lapte), cât şi pentru cei permanenţi
-este recomandată, în mod special, în intervalul de vârstă 3-14 ani
-zonele de elecţie pentru sigilare sunt suprafeţele ocluzale (de masticaţie) ale dinților laterali – peste 44% dintre cariile dentare apar în aceste zone
– sigilarea şi fluorizarea constituie cele mai sigure şi eficiente metode de profilaxie dentară pentru copii
FAQ:
- sigilarea nu doare- nici in timpul procedurii, nici dupa
- pelicula este una subtire, nu afecteaza si nu deranjeaza mestecatul
- procedura dureaza intre 15 si 30 de minute. partea cea mai lunga e cea a verificarii si curatarii perfecte a dinetlui, inaint de sigilare
Nu sunt comentarii