Hurry no Worry, Keep it simple...

5 articole din plastic de unică folosință la care poți renunța ușor

Fotografa Caroline Power a postat recent imagini din zona Caraibelor, unde apele sunt la propriu acoperite de plastic. Gasiti intreaga poveste aici, va recomand sa o cititi si sa va opriti un pic asupra problemei, pentru ca e una arzatoare.

sursa foto: https://www.facebook.com/caroline.power3/posts/10155101848243861?pnref=story

322 de milioane de tone. Potrivit Statistia.com, aceasta este cantitatea de plastic produsă la nivel global într-un singur an (în 2015). Producția de plastic a explodat la finalul secolului trecut, ajungând de la 60 de milioane în 1980 la 200 de milioane imediat după anul 2000. Potrivit unui studiu din revista Anthropocene, după cel de-al doilea război mondial oamenii au produs suficient plastic încât să poată acoperi întreaga suprafață a Pământului.

Cifrele sunt atât de mari încât nu ne putem imagina că reușim să rezolvăm problema fără sprijinul autorităților și cel al companiilor. Cu toate acestea, noi, în calitate de consumatori, putem acționa. Putem alege să cumpărăm produse care conțin mai puțin plastic de unică folosință. Iată la ce putem renunța:

Pungile din plastic

200: acesta este numărul de pungi de unică folosință aruncat anual de fiecare cetățean european. La nivel global, consumul mediu este semnificativ mai mic, de vreo 70 de pungi per cap de locuitor. Chiar și așa, omenirea folosește în fiecare an 500 de miliarde de pungi. Adică peste un 1 milion în fiecare minut. În condițiile în care reciclarea se dovedește dificilă, ne întrebăm care este soluția.

Soluția este la îndemână. Cu câteva sacoșe din materiale textile, putem înlocui cu succes pungile din plastic de unică folosință. Atelierul de pânzăremeshUpsideDownREDU și ALTERNATIVE sunt doar câteva inițiative românești care luptă împotriva poluării cu pungi, comercializând sacoșe din pânză sau sacoșe din bannere publicitare. Puteți afla mai multe despre proiectele lor în acest articol.

Pe lângă sacoșele din pânză, de mare ajutor atunci când îți propui să elimini plasticul sunt și caserolele reutilizabile. Fie că sunt din plastic sau din sticlă, acestea te pot ajuta la transportul alimentelor vrac.

Alimentele ambalate în plastic

Dacă încă nu colectați separat deșeurile în propria gospodărie, vă propunem un experiment. Încercați să separați timp de o săptămână sticla, plasticul, cartonul sau alte materiale reciclabile. Veți constata că acestea reprezintă cea mai mare parte a gunoiului menajer. Bea Johnson, autoarea cărții „Zero Waste Home”, spune că reciclarea nu este nicidecum soluția optimă, întrucât reciclăm mai puțin de un sfert din ceea ce aruncăm. De aceea, recomandă consumatorilor să consume cât mai multe produse vrac.

În România, hipermarketurile oferă o gamă relativ redusă de produse vrac. Există, desigur, și varianta de a cumpăra fructe și legume din piață și alte alimente de la magazine specializate. Rămânem însă reticenți în fața acestei opțiuni, gândindu-ne că nu vom avea parte de varietate, de calitate și de siguranța manipulării. Uităm însă complet de beneficii, pe care le puteți descoperi în acest articol.

Recipientele și tacâmurile din plastic de unică folosință

Le găsim la mai toate restaurantele cu autoservire. Sunt nelipsite și atunci când comandăm mâncare la domiciliu sau la serviciu. Iar dacă vrem să luăm mâncarea la pachet pentru a evita risipa alimentară, tot de ele dăm. Vorbim, evident, despre farfuriile și tacâmurile din plastic, precum și despre caserolele din polistiren.

De data aceasta, soluția este ceva mai greu de implementat. Caserolele pot fi din nou aliatul-minune, dar minunea se întâmplă doar dacă ne planificăm atent mesele. Altfel, nu vom ști niciodată când trebuie să luăm cu noi o caserolă. Iar dacă vă preocupă ce ar putea spune comercianții despre solicitarea voastră de a folosi propriul recipient, trebuie să știți că, dacă le explicați motivul, vor fi cu siguranță receptivi.

Așadar, caserolele reutilizabile pot înlocui cu succes farfuriile din plastic. Iar ca echiparea să fie completă, avem nevoie și de un spork – un tacâm din titan care ține simultan loc de lingură, furculiță și cuțit.

Produsele de ingienă personală ambalate în plastic

Săpunul, șamponul și deodorantul. Iată încă trei produse care sunt, aproape fără excepție, ambalate în plastic. Există însă și alternative fără sau cu mai puțin plastic. Acestea pot fi comandate online, de pe site-urile Grădina cu dragoste și Naen Soap. Variante de săpun sau șampon cu mai puțin plastic se găsesc și la magazinele MioBio, Savonia și în Farmaciile Tei din București.

Tot la capitolul igienă pot fi încadrate și periuțele de dinți. Anual, aruncăm 4.7 miliarde de periuțe, iar acestea nu se descompun complet nici după 1.000 de ani. MioBio, Savonia și Alternative comercializează și periuțe de dinți din bambus. Cu excepția celor de la MioBio, vin ambalate într-o folie protectoare de plastic, pe sub ambalajul din carton.

Produsele de curățenie ambalate în plastic

Dacă vrem să eliminăm plasticul de unică folosință în care sunt ambalate produsele de curățenie, avem doar două opțiuni. Prima ar fi să achiziționăm produse de curățenie vrac. În cazul detergentului pentru rufe, există o opțiune naturală în magazinul Casa Bio din Cluj-Napoca (se poate comanda online).

Cealaltă variantă ar fi confecționarea propriilor soluții de curățenie sau folosirea unor produse naturale. Pardoseala, de exemplu, poate fi spălată cu bicarbonat, oțet sau zeamă de lămâie, dizolvate în apă. Trebuie să recunoaștem însă că niciuna dintre variante nu este la îndemână sau extrem de eficientă.

 

Alternativele propuse în acest articol au fost testate de echipa Green Report în cadrul unui experiment desfășurat în luna iulie 2017. Cei trei redactori ai publicației de mediu s-au alăturat campaniei internaționale Plastic Free July și au încercat timp de o lună să renunțe la plasticul de unică folosință. Aflați de pe site-ul Green Report cum a decurs experimentul.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza