Hurry no Worry

Despre vaccinul anti rujeola si posibilele sale efecte secundare

Vaccinul ROR contine trei componente diferite: rujeolica (boala: rujeola sau pojar), uraliana (boala oreion) si rubeolica (boala rubeola sau pojarel) si fiecare dintre aceste componente poate determina (nu se intampla la toti copiii) anumite reactii dupa administrarea vaccinului:
– dupa 6-10 zile, componenta anti-pojar incepe sa isi faca efectul si poate determina o eruptie cutanata necontagioasa si scaderea apetitului, precedata uneori de febra.
– dupa 14-21 zile, componenta anti-oreion poate determina la unii copii simptome similare cu cele ale bolii, si anume febra si umflarea glandelor salivare.
– dupa 12-14 zile, componenta anti-rubeola poate cauza o eruptie cutanata de scurta durata insotita sau nu de febra usoara sau medie. In cazuri rare, reactia cutanata poate aparea si la 6 saptamani de la vaccin.
Persoanele care prezinta reactie cutanata ca urmare a vaccinului ROR NU sunt contagioase, eruptia nu necesita tratament si trece de la sine.
Cum se explica febra si reactia cutanata la 6-21 zile de la ROR
Autor: Flori Croitoru
Pe scurt:
“[Dupa vaccinul ROR] se poate face febra de 2 ori – o data in primele zile [24-28 de ore] dupa vaccin si mai poate aparea a 2 oara la o saptamana dupa vaccinare. aceste 2 perioade de febra corespund formarii de anticorpi protectori: prima febra = anticorpi de protectie pe moment, a 2 febra = anticorpi de memorie indelungata”
Detalii:
“Vaccinul produce un raspuns imun in 2 trepte – prima data cand este inoculat, antigenele din vaccin sunt preluate si prelucrate de celule prezente in tesutul in care a fost injectat (macrofage). Macrofagele capteaza antigenul, il incorporeaza in interiorul lor, il digera si in timpul digestiei il maruntesc in fragmente suficient de mici (devin celule prezentatoare de antigen – APC) pt a putea fi prezentat mai departe limfocitelor T.
Pt a il putea prezenta pleaca de la locul intepaturii cu antigenul digerat si migreaza catre ganglionii limfatici unde vor intalni limfocite T (toata aceasta digestie si migratie inseamna primele 1-3 zile) – se anunta o prima fereastra de febra in primele 1-3 zile (datorita faptului ca cel comunica intre ele prin secretie de citokine – care sunt proinflamatoare) – tot in primele zile se incepe asamblarea de anticorpi de faza acuta de tip IgM (macrofagul prezinta micuta bucatita de antigen catre limfocitul Thelper, care se activeaza si va activa la randul lui limfocitul B – care se va transforma in plasmocit secretor de anticorpi IgM).
In perioada 7-10 zile, limfocitul Thelper incepe sa secrete alt tip de citokine, care vor ajuta plasmocitul secretor de IgM sa comute asamblarea in clasa de IgG (anticorpi de memorie imunologica) – deoarece apare o noua secretie de citokine, febra este din nou posibila in aceasta perioada.
Cele 2 ferestre de secretie si comutare a anticorpilor corespund cu cele 2 valuri in care sunt secretate cele mai multe citokine – de aici si starea mai proasta, febra sau iritabilitatea. somnolenta vine din caracteristica corpului de a isi restrange consumul de energie si a-l ghida pt producerea memoriei imunologice.”

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza