How they beat us

Sera de copii

Mă enervează şi iar mă enervează curentul ăla de gândire şi acţiune potrivit căruia copilul ar trebui, vezi Doamne, crescut ca roşiile în seră. La temperatură şi lumină controlate, fără să le bată vântul sau gerul, deci, aşa, cum să vă spun eu? Ca nişte legume.

Ca să fiu mai explicită. Cică dacă odrasla strică ceva, mâzgăleşte pereţii sau face vreo tâmpenie, în niciun caz nu trebuie să te enervezi sau, şi mai rău, să-i reproşezi ceva. Că îl traumatizezi.

Dacă ai avut o zi proastă şi plodul urlă pe bancheta din spate a maşinii că vrea în parc, în niciun caz nu trebuie să-l pui la punct şi să-l informezi că ai avut o zi de căcat. Dimpotrivă, trebuie să zâmbeşti laaaaarg şi să-i zici: „Da, puiule, desigur, cum vrei tu.”

Dacă ai avut o ceartă cu tac-su pe care a auzit-o şi el, din întâmplare, în niciun caz nu trebuie să-i dai o explicaţie logică, că doar nu e treaba lui. Trebuie doar să negi cu vehemenţă. „Eu şi tati nu ne certam, nu nu nu, doar vorbeam mai tare, aşa”.

Dacă nu ai bani şi puişorul doreşte musai vreo chinezărie de plastic care costă chiar cât China, în niciun caz nu trebuie să-i spui adevărul, cum că banii nu cresc în copaci şi copacii ăştia în curtea ta, trebuie doar să-i promiţi că i-o va aduce Moşul, iepuraşul sau vreo zână milionară.

Şi, ca să n-o lungim, copilul trebuie ferit, îndeobşte, de orice trăire, reacţie sau sentiment mai extrem, aşa. Că doar în viaţă n-o să aibă vreodată parte de astfel de frisoane. Şi atunci să nu ne mai mirăm că vor fi imaturi emoţional, că vor avea reacţii disproporţionate sau că nu vor şti deloc cum să reacţioneze…

Atunci când faci o tâmpenie şi cineva mai are un pic şi te felicită, cam ce conluzie poţi să tragi, chiar dacă ai 6 ani?

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

2 Comentarii

 • Radu Malureanu 12 iunie 2015 at 12:36 PM

  Vă citesc cu drag.
  Noi ne gîndim să devenim părinți, nu prea gustăm multe pe net, dar sînteți preferatele noastre. Eu și iubita mea ne dăm linkuri unul altuia (alteia), și ne îndulcim zilele lungi la birou cu frumoasele articole (Ea în Pipera cea urîtă, eu în Sema)…
  Așa că sînteți o gură de aer proaspăt și presărați culoare în zilele gri. Sărutmîna!

  PS: Vă rog să vorbiți cu administratorul/designerul paginii: pe mobil apare fix în mijlocul ecranului bannerul magenta de “search”.

  • Laura Huc 14 iunie 2015 at 12:24 PM

   Radu, îţi mulţumim mult pentru aprecieri. Asta e şi intenţia noastră, să descreţim frunţi şi să încurajăm viitorii şi chiar şi actualii părinţi 🙂 De asemenea, mulţumim pentru observaţia cu bannerul. Vom ţine cont de ea.

  Comenteaza