How they beat us

Leave the kids alone

Cand e momentul potrivit sa-ti lasi copilul sa se descurce singur? Cand e momentul sa-l lasi sa-si faca singur temele? Cand e momentul sa-l lasi sa se duca si sa vina singur de la.scoala? Cand e momentul sa-l lasi singur acasa?
Daca ii intrebi pe unii parinti, niciodata. Sau nu acum. Sau e prea mic. Sau e prea periculos.
Ce mi se pare periculos e ca el, copilul, creste sub un clopot de sticla. Dus de manuta, din masina in scoala si din scoala in masina si din masina acasa. Fara niciun contact cu lumea reala, aia nasoala din tramvaie si autobuze, de pe strada, aia in care trebuie sa-ti porti de grija, sa scoti nasul.din telefon si sa casti bine ochii si urechile pentru ca trebuie sa fii atent. La masini, la oameni, la semafoare, la tot.
De fapt, frica nu este a lui, a copilului, ci a parintelui care nu vrea sa si asume nimic. Culmea, acelasi parinte care strabatea tot orasul cand era chiar mai mic, intr-o vreme in care nu existau telefoane mobile, gps, net si smartwatch. Sigur, veti spune, era o lume mai sigura dar, acum, pericolele mi se pare ca sunt altele: crestem o generatie de dependenti, neajutorati, pica para malaiata si fricosi pana si de umbra lor.
Si, pana la urma, asta e adevaratul pericol: nevolnicia si sindromul drobului de sare.
Sigur, nu spune nimeni sa-i aruncam in lumea mare dar putem sa i testam cate putin, fara ca ei sa-si dea seama. Sa-l lasam intai cate o jumatate de ora singur acasa, sa mergem cu el pe un traseu prestabilit pe care sa-l invete, dupa care sa-l lasam singur dar sa-l urmarim de la distanta si, de ce nu, sa ne folosim de tehnologie si sa i luam un ceas special pentru copii.
Haideti sa avem nitica incredere in copiii nostri si in noi, ca le putem da aripi.

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza