How they beat us

Aparatul dentar e chiar la modă. Noi suntem?

Să tot fi fost vreo 7 juma’ dimineaţa când a trebuit să atac problema. Aveam programarea facută. Dar… nu aveam acceptul “programatului”. Drept care, după ce am transpirat şi am respirat adânc, mi-am luat inima-n dinţi (dacă tot despre ei era vorba…):
– Iubire, ştii… diseară după şcoală, tre’ s[ mergem undeva. Adic[ undeva la un cabinet. Adic[… la un cabinet stomatologic. Bine, mergem întâi la o îngheţată dacă e… da’ tre s-o facem şi p-asta… Să vedem dacă ai nevoie de aparat, adică…
Şi am tăcut. În aşteptarea potopului. În loc de asta:
– Ce bineee… în sfârşit… de când aştept…
– Ceee?
– Hai, mama… eşti demodată rău, zău. Aparatul e cool. Toţi colegii mei au. Şi te mai lauzi că le ai cu  moda. Pfff…
Acestea fiind zise, avem urmatoarele observaţii:
– 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar, spun studiile recente. Procentul e chiar mai mare dacă ne referim la cei care îşi doresc unul, deşi nu au nevoie
– Vârsta la care ar fi bine să-i ducem la un control orto e pe la 7-8 ani. Sunt multe semnele care ar trebui să ne trimita într-acolo. La fi-miu a fost bruxismul care mi-a albit nopţile mai ceva ca sforăitul soţului sau al meu. Şi faptul că, pe scurt, dinţii au crescut strâmbi şi cu pauze.
– Pentru aparat fix e mai bine să aştepte până îi ies toţi dinţii definitivi. Așa zice domnişoara dentist a lui fi-miu, cel puţin, şi eu o cred.
– Aparatele sunt de multe feluri, forme, mărimi, culori, preţuri. Sunt aproape invizibile, faţă de sârmele pe care le purtam noi în gură cu ură. Sigur, dacă domnișoarele își doresc o anumită culoare de brakets-uri, oferta e mai ceva ca pentru rochițele din mall. În general se poartă cam un an. Noi am ales aparatul metalic o arcada.
– Faptul că bomboanele sunt duşmanul dinţilor n-o fi total neadevărat dar nici nu e cea mai cea cauză pentru care li se strică dantura, aşa cum ne au bătut pe noi la cap ai noştri, toată copilăria. La fel cum faptul că bea mult lapte, nu înseamnă nici că va avea mult calciu şi nici dinţi albi. Depinde de metabolismul fiecăruia, de cum şi cât asimilează, şi mai ales de gene. Iar dulciurile nu le fac mai mult rău decât mierea pe care le-o îndesăm noi pe gât pentru imunizare, de exemplu. Mai puţin la greutate…
– Dinţii albi sunt doar dinţi frumoşi, ţineţi minte. Nu înseamnă musai că-s şi sănătoşi. Cariile pot fi ascunse. Noi am păţit-o.
Şi să nu uit:
– or fi ei copiii noştri, dar nu ştim chiar totul despre ei şi gusturile lor
– când nu stim mai bine intrebam:)
Epilog:
– Mama, când mai mergem la dentist?
– Peste două săptămâni, cred… De ce?
– Pentru că abia aştept să-mi aleg aparatul. Mbine… şi pentru că e drăguţă Cristina…
dentista

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza