How they beat us

10 lucruri pe care părinții le spun dar nici ei nu le cred

De multe ori facem greșeala să credem că le putem spune orice copiilor noștri și ei ne vor crede. Însă omitem un lucru esențial: copiii au simțurile ascuțite ca ale unui câine de vânătoare. Dacă simt cea mai mică ezitare sau umbră de îndoială în vocea și în vorbele tale, s-a zis cu autoritatea ta! Așa că să nu ne mai mirăm că următoarele „amenințări” nu funcționează (aproape) niciodată!

 

  1. Dacă nu te potolești, te las aici!

 

Când era Matei mic, asta era cea mai ineficientă amenințare, mai ales atunci când dânsul se smulgea brusc din mâna mea și o lua la sănătoasa. Era suficient să apară o pisică, un copil cu o jucărie sau orice altceva ca micul prinț să dispară cât ai zice “Unde e copilul?”

Să ne gândim un pic: ai un copil, îi spui toată ziua-bună ziua cât îl iubești și că este sensul vieții tale și, brusc, îl ameninți că îl lași în vreun parc. N-are sens, nu-i așa?

Așa că, într-o bună zi, exasperată de evadările de-a dreptul periculoase ale lui Matei, am decis că dacă nu pun în aplicare și nu cred sincer în vorbele mele, nici el nu le va crede. Așa că m-am ascuns după un copac și l-am lăsat să mă caute câteva minute bune. Vă garantez că, de când și-a dat seama că are o mamă suficient de nebună încât să-l lase printr-un parc, tânărul n-a mai zbughit-o fără preaviz.

 

  1. Este pentru ultima oară când îți mai merge așa cu mine! Data viitoare, te pedepsesc!

 

Așa i-ai spus și ieri, și alaltăieri, și acum o săptămână. Normal că nu te mai crede nici un țânc de 2 ani. Data viitoare pare un moment la fel de îndepărtat ca lunea în care te apuci de cură sau ziua în care te lași de fumat. Dacă ai crede cu adevărat în ceea ce spui, ai pune în aplicare pedeapsa chiar de data asta.

 

  1. Eu știu ce e mai bine pentru tine! (cu accent pe „eu”)

 

Aiurea! Asta e o cacealma, pentru că, de fapt, nici noi n-avem habar dacă e mai bine să alăptezi copilul la cerere sau la program, dacă e mai bine să-l îmbraci subțire când e frig afară ca să-l imunizezi sau să-l înfofolești bine, dacă e mai bine să îl lași liber sau să-l supraveghezi, pur și simplu, mergem și noi pe instinct.

 

  1. Nu știu cu cine semeni așa!

 

Vorbă spusă de obicei când copilul face ceva rău, caz în care evident că știi cu cine seamănă. Cu taică-su, normal! Când copilul ia notă mare la teză, face un desen frumos sau e cooperant și nu face tămbălău la vreun botez unde ați fost invitați, ei bine, atunci seamănă cu mama, căci, se știe, așa erai și tu când erai mică, cuminte și deșteaptă.

 

  1. Dacă nu ești cuminte, nu mai vine Moș Crăciun!

 

Știe cineva măcar un singur copil căruia să nu-i fi adus Moșul ceva din cauză că își bate colegii sau n-a dormit la prânz la grădi? Sau există cineva care să aibă o listă cu fapte sancționate prin nevenirea Moșului, listă care să poată fi consultată de toate părțile implicate? Well…

 

  1. Dar ce frumos desenezi!

 

Uneori, copilul însuși rămâne surprins de reacția vizibil disproporționată de încântare a părintelui față de ceea ce și el consideră a fi o mâzgăleală. Știu că, la un moment dat, într-un astfel de moment în care încercam să-i întăresc lui Matei încrederea în sine, în timp ce desena un câine care semăna mai degrabă cu o cămilă, el a bombănit: „Sunt curios ce-ai mai fi spus dacă ai fi fost mama lui Picasso…”

 

  1. Dacă citești cartea asta, nu mai citești nimic o lună!

 

Am zis o lună? Voiam să zic câteva zile…

 

  1. Dacă îmi promiți că o să ai grijă de el, îți iau un cățel sau o pisică.

 

Nu pot să-mi dau seama cum părinții cad de absolut fiecare dată în această capcană a ochilor umezi, a promisiunilor fierbinți și a lacrimilor de fericire. Aici cred că pur și simplu ne place să ne mințim singuri. Sigur, copilul o să aibă grijă de animăluț până când va constata că și animalele mănâncă, de mai multe ori pe zi chiar, și că este scârbos să schimbi nisipul pisicii, de exemplu.

 

  1. De mâine îți aranjezi frumos hainele și jucăriile, altfel le arunc.

 

Dacă ar fi așa, am vedea toți pomii împodobiți cu pantalonași, rochițe și chiloței cu dinozauri, trotuarele pavate cu Lego-uri și ghena înfundată cu păpuși Barbie.

 

  1. Nu mai poți dormi cu mama ș cu tata, ești mare.

 

De fapt, în adâncul sufletului, ți-ai dori să doarmă cu tine până la 30 de ani, să îl alinți dimineața când e moale și călduț și să-ți spună te iubesc din 5 in 5 minute până la 70 de ani. 70 ai lui.

sursa foto: www.huffingtonpost.ca

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza