Bârfe in the city

Adio, VHS!

Cei din generația mea (adică, 30+) vor înțelege cu siguranță de ce mă simt nostalgică la auzul veștii că nu se vor mai produce celebrele VCR (video cassette recorder). Asta înseamnă, de fapt, sfârșitul unei epoci sinonime cu copilăria și adolescența noastră, la fel ca și casetele audio, bomboanele CIP sau penarele chinezești.

Îmi amintesc cum, înainte de Revoluție, prin ‘88 sau chiar ‘89, toată familia se strângea la unchii mei. Ei aveau un VCR și serile de sâmbătă erau așteptate cu nerăbdare și entuziasm, pentru că vedeam mereu ceva nou.

Mă rog, “vedeam” e un fel de a spune pentru că mai toate filmele erau considerate de părinții noștri nepotrivite, așa că eu și verii mei eram goniți din cameră de cum se auzea genericul de început și inconfundabila voce a Irinei Margareta Nistor. Și să nu vă închipuiți că pe vremea aia copiii aveau vreun cuvânt de spus.

Numai că nu ne lăsam nici noi mai prejos. Și cum ușa avea o singură gaură a cheii, făceam cu rândul, după care ne povesteam mai departe unul altuia în așa fel încât să nu pierdem șirul întâmplărilor. Așa am văzut noi, printr-o gaură de câțiva centimetri filme precum 9 săptămâni și jumătate, Rocky, Nașul, Dr JIvago și videoclipul melodiei Lambada, considerat de ai noștri prea fierbinte pentru ochii nevinovați ai unor copii.

(apropo, încă ador melodia și clipul ăsta!!)

 

Încă mai am pe casete VHS prima emisiune unde am lucrat pe când aveam vreo 20 de ani, era un reality despre doctori, pompieri și polițiști și se difuza pe Prima TV.

Ei bine, după cum vă spuneam, aparatele video nu vor mai fi produse, după aproape jumătate de secol în care, în România cel puțin, dacă aveai VCR și Dacie puteai spune cu mâna pe inimă că faci parte din upper middle class.

vcr

Dincolo de faptul că erau o marfă extreme de rară și de scumpă, casetele astea aveau o calitate neprețuită: ele reușeau să strângă familiile într-o activitate comună și le dădeau prilej de distracție și de discuție preț de o săptămână, până la următoarea vizionare.

vhs

RIP VHS!

Facebook Comments

Previous Post Next Post

S-ar putea să-ți placă și

Nu sunt comentarii

Comenteaza